Annons
Nyheter

USA "djupt upprört" efter turkiskt gripande

USA reagerar starkt mot att turkiska myndigheter har gripit en anställd vid det amerikanska generalkonsulatet i Istanbul. Personen anklagas för samröre med den USA-baserade predikanten Fethullah Gülen.(TT)
Publicerad 5 oktober 2017

Den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan har pekat ut Gülen för att ligga bakom det misslyckade kuppförsöket den 15 juli 2016 då 249 personer dödades, utöver kuppmakarna.

Den på onsdagen gripne mannen misstänks bland annat för spioneri och för att ha försökt att "förstöra" den konstitutionella ordningen och Turkiets regering. Gripandet skedde efter ett domstolsbeslut.

Annons

"USA:s regering är djupt upprörd över gripandet av den lokalanställde i personalen", står det i ett uttalande från den amerikanska ambassaden i Ankara

"Vi anser att dessa anklagelser helt och hållet saknar täckning", heter det vidare i uttalandet som även fördömer läckor till turkiska medier som ambassaden anklagar den turkiska regeringen för.

"Grundlösa, anonyma anklagelser mot våra anställda undergräver och devalverar den långvariga relationen mellan två Nato-allierade", skriver ambassaden.

Turkiet hade hoppats på att relationen mellan Ankara och Washington skulle förbättras med president Donald Trump i Vita huset. Men i själva verket har förbindelserna ansträngts ytterligare.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons