Nyheter

USA: Inga garantier om smärtfritt dödsstraff

Dödsdömda personer har inte rätt att bli avrättade på ett smärtfritt vis, slår USA:s högsta domstol fast. Domstolen har fattat ett prejudicerande beslut i ett fall där en 50-årig man, en dömd mördare, begärt att bli avrättad med giftig gas i stället för via en injektion.(TT)
Publicerad 1 april 2019

Dödsdömda personer har inte rätt att bli avrättade på ett smärtfritt vis, slår USA:s högsta domstol fast.

Domstolen har fattat ett prejudicerande beslut i ett fall där en 50-årig man, en dömd mördare, begärt att bli avrättad med giftig gas i stället för via en injektion. Han har hävdat att en injektion skulle orsaka honom oskäligt lidande då han lider av kavernöst hemangiom, med missbildade blodkärl som han är rädd kan spricka upp. Han stödjer sig på den amerikanska grundlagens åttonde tillägg, som förbjuder grymma och osedvanliga bestraffningar.

HD-domarna beslutar med fem röster mot fyra att 50-åringen inte lagt fram tillräckliga bevis. Domaren Neil Gorsuch, som tillsattes av president Donald Trump härom året, skriver i beslutet att det åttonde tillägget "inte garanterar en fånge en smärtfri död - vilket givetvis inte kan garanteras många människor, däribland offer för grova brott."

TT