Nyheter

USA:s flotta får hypermodern jagare

Den amerikanska flottan har visat upp sitt senaste vapen - den futuristiska och svindyra jagaren Zumwalt. Jagaren är byggd med den senaste smygtekniken, vilket ska göra den svårupptäckt på radar, och om den ändå upptäcks, ska den se ut som en betydligt mindre och ofarligare båt.(TT)
Publicerad 10 september 2016

Jagaren är byggd med den senaste smygtekniken, vilket ska göra den svårupptäckt på radar, och om den ändå upptäcks, ska den se ut som en betydligt mindre och ofarligare båt.

Flottan kallar Zumwalt för sin "nyaste och tekniskt mest avancerade ytfartyg" hittills och dess elektriska framdrivningssystem beskrivs ha en kapacitet motsvarande en kärnreaktordriven hangarfartygsmotor. Zumwalt är tänkt att slå mot i första hand landmål och verka i kustområden.

Den nya jagaren är 186 meter lång och knappt 25 meter bred och kommer efter ytterligare en tids tester att vara fullt integrerad i flottan 2018. Den invigs officiellt den 15 oktober vid en ceremoni i Baltimore.

Zumwalt, döpt efter en amerikansk amiral, kommer att bära med sig kanoner och målsökande robotar som bland annat ska kunna attackera landmål mer än 10 mil bort, förutom att bekämpa ubåtar och andra ytfartyg, skriver CNN.

Från början var det tänkt att Zumwalt skulle bli den första av 32 fartyg. Nu blir det bara tre, och kostnaden för programmet beräknas till 22,5 miljarder dollar, motsvarande närmare 200 miljarder kronor.

Kostnaden har fått försvarsanalytiker att ifrågasätta nyttan och livslängden på satsningen.

TT