Nyheter

Utspel och revanschlust vid debatt

Kan Jeb Bush skaka liv i sin dödförklarade kampanj? Kommer Marco Rubio att förföljas av gamla kontokortsskulder? Och kan Donald Trump bli mer statsmannamässig? Republikanernas presidentaspiranter möts åter igen för debatt.(TT)
Publicerad 10 november 2015

Efter den förra drabbningen för knappt två veckor sedan var den förre Floridaguvernören Jeb Bushs oförmåga att ge igen mot Floridasenatorn Marco Rubio - efter en attack han själv initierat - det stora samtalsämnet. Rubio hade ett bra svar på Bushs angrepp rörande hans (bristande) närvaro i senaten och Bush blev svarslös.

Jeb fixar

Därefter har politiska analytiker överträffat varandra i att beskriva Bush-kampanjen som på konstgjord andning eller i koma. Men Bush, son och bror till tidigare presidenter, ångar på under en ny kampanjslogan "Jeb can fix it" (ungefär "Jeb fixar det").

Samtidigt har Rubio själv hamnat i försvarsställning efter en granskning av dennes kontokortsanvändande som ung senator. Den visar att han ofta var sen med betalningar och att han använt partiets kort för att betala för privata utgifter.

Julmugg viktig?

Ett annat stort utropstecken är den pensionerade neurokirurgen Ben Carson, vars mjuka stil står i bjärt kontrast mot den ofta provocerande fastighetsmagnaten Donald Trump. Sedan den förra debatten har Carson gått upp jämsides med Trump, duon leder med drygt 24 procent vardera i opinionsmätningarna. Men även Carson granskas, tidigare uttalanden om att han som ung erbjöds ett stipendium till militärskolan West Point har ifrågasatts. Presidentaspiranten reagerar med irritation - och ord som "dum" och "sjuk", enligt amerikanska medier.

Trump i sin tur köper fortfarande ingen reklamtid i tv, utan förlitar sig på den egna vassa tungan. I lördags var han med i humorprogrammet Saturday Night Live och i veckan attackerade han kafékedjan Starbucks, för deras beslut att ta bort juldekorerade muggar. Att julen uppmärksammas är särskilt viktigt för väljarna inom den kristna högern, skriver nyhetskanalen CNN.

TT