Nyheter

Knivdåd i fängelse - kvinna död vid insats

En fånge knivattackerade och skadade två vakter svårt på ett fängelse i Frankrike - i en attack som tros ha ett terrormotiv. Attacken skedde i samband med att mannens partner besökte anstalten. Bägge blev skjutna och kvinnan har dött av sina skador.(TT)
Publicerad 5 mars 2019

Gärningsmannen gick till attack på en särskild besöksavdelning på anstalten i Condé-sur-Sarthe, i nordvästra Frankrike. Bägge vakterna fick flera knivhugg och skadades svårt, men tillståndet ska inte vara livshotande.

Den 28-årige mannen hade sin partner på besök. De två låste in sig på ett rum och rapporteras ha uttalat en önskan om att "bli martyrer". Efter totalt tio timmar och förhandlingar gick en specialstyrka från polisen in i rummet. Gärningsmannen och kvinnan skottskadades och den senare avled senare.

Ville ta terrorhämnd

28-åringen uppges ha blivit en radikaliserad islamist i fängelset och attacken hanterades tidigt som en misstänkt terrorhändelse.

””

En fransk åklagare har redogjort för vittnesmål som gör gällande att mannen "ville ta hämnd för" terroristen Cheriff Chekatt, som sköts till döds efter att ha kört ihjäl fem personer och skadat elva vid en julmarknad i Strasbourg förra året.

Mannen avtjänar sedan 2014 ett 28-årigt fängelsestraff. Dels för ett kidnappningsförsök som slutade med att en man i 85-årsåldern avled och dels för att ha försökt förmå andra intagna på fängelset att rekonstruera terrorattacken mot konsertlokalen Bataclan i Paris 2015.

Kniv kanske smugglad

Justitieministern Belloubet antyder att kvinnan smugglat med sig en kniv till sin partner. Franska medier, däribland Ouest-France, rapporterar att kvinnan sannolikt inte visiterades inför besöket då hon var gravid.

Vid polisens stormning av rummet fick mannen endast lättare skador.

TT