Annons
Nyheter

Hizbollah den stora vinnaren i Libanons val

Den mäktiga shiarörelsen Hizbollah och dess allierade framstår som segrarna i det första parlamentsvalet på nio år i Libanon. Det stärker Irans inflytande i regionen ytterligare - och får Israel att vända taggarna utåt.(TT)
Publicerad 7 maj 2018

De gulgröna flaggorna vajade i takt med signalhornens segervissa tutande när anhängare till Hizbollah firade på gatorna - redan innan resultatet från söndagens val stod klart. Men enligt preliminära siffror har den Iranstödda rörelsen tillsammans med sina allierade, däribland Amal, gått fram som den starkaste kraften i parlamentet.

Båda shiarörelserna gjorde ett bra resultat i Beirutbon Ali Chaitos hemby i södra Libanon. Men han valde att stanna i huvudstaden för att jobba i stället för att åka hem och rösta - Hizbollah och Amal hade vunnit där ändå, resonerar han.

””
Annons

Nederlag för Hariri

Valets stora förlorare är den sittande regeringschefen Saad al-Hariri - som själv uppger att hans Framtidsrörelsen tappat en tredjedel av sina platser i parlamentet (från 33 till 21). Enligt landets maktdelningssystem måste premiärministern vara sunnimuslim, men om al-Hariri ska kunna sitta kvar på sin post väntar långa överläggningar.

””
””

Hizbollah har stärkt sin roll sedan rörelsen skickade tusentals soldater för att hjälpa den syriska regimen att strida mot rebeller och jihadister 2012. Med tiden har rörelsen kommit att uppfattas mer som en viktig regional spelare än en nationell motståndsrörelse med blicken främst riktad mot Israel. Dess mäktiga ställning speglar också Irans växande inflytande i Mellanöstern, eftersom rörelsen backas upp av Teheran.

Men Khashan tror att Hizbollah hade gjort ett starkt val med eller utan stöd från Iran. De gynnades av ett nytt proportionellt valsystem som bidrog till ett valdeltagande på blott 49 procent i kombination med att många sunniter tycks ha tröttnat på al-Hariris politik.

””

Israelisk kritik

Från ärkefienden i söder kommer som väntat missnöjda reaktioner. Där är vissa oroliga över att Hizbollahs nyvunna militära och taktiska erfarenheter från Syrien ska användas mot dem. Och från och med nu kommer Israel inte att göra någon skillnad mellan staten Libanon och Hizbollah, twittrar landets utbildningsminister Naftali Bennet.

Ett annat frågetecken är hur relationerna med Washington - som har stämplat Hizbollah som en terroristgrupp - kommer att påverkas av shiarörelsens framgångar. Den libanesiska armén har ett starkt samarbete med USA.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons