Nyheter

Massiv protest mot makten i Venezuela

Venezuelas oppositionskoalition har samlat hundratusentals anhängare från hela landet för demonstrationer i huvudstaden Caracas mot Socialistpartiets president Nicolás Maduro. Många av de regeringskritiska demonstranterna är klädda i vitt, talkörer skanderar "regeringen måste falla".(TT)
Publicerad 1 september 2016

Många av de regeringskritiska demonstranterna är klädda i vitt, talkörer skanderar "regeringen måste falla". Den massiva demonstrationen ingår i den kraftmätning med regimen som pågår om makten i Venezuela.

Enligt oppositionen, som kräver nyval, deltar upp mot 1,1 miljoner människor i protesterna.

Samtidigt samlas regeringsanhängare i en motdemonstration, där deltagare säger att de ska försvara "den socialistiska revolutionen". Många av dem bär röda t-tröjor och skärmmössor i en stil som påminner om den som president Maduro har.

Polis och militär har placerats på viktiga knutpunkter i staden med anledning av demonstrationen. Under oppositionens protester för två år sedan dödades 43 människor i oroligheterna.

Oppositionen kräver en omröstning om Maduro ska få sitta kvar. Valkommissionen har dock inte satt ner foten i frågan - till oppositionens stora förtret. Om omröstningen hålls efter den 10 januari nästa år, och Maduro förlorar, kan presidenten nämligen lämna över makten till sin vicepresident inom samma parti i stället för att utlysa nyval.

TT