Tänk efter innan du skaffar tatuering
Micke Jonsson, 29 år, som jobbar på House of Pain har tatuerat i tio år och tycker att det är något av en livsstil. Själv har han över 100 tatueringar och det händer att det kommer reaktioner på hans utseende.
- Jag ser säkert konstig ut i vissas ögon och jag får en del kommentarer på krogen från folk som undrar vad jag har gjort med mig själv. Men det är min kropp och jag gör vad jag vill med den och jag har aldrig ångrat något, säger han om sin stora mängd av tatueringar.
Det här med att man faktiskt får göra vad man själv vill med sin egen kropp, betyder inte att man inte ska tänka efter innan man gör något så permanent som en tatuering. Mickes första råd till någon som vill tatuera sig är man tänker efter både en och två gånger.
- Se till att välja ett motiv som du känner att du verkligen kan leva med. Alltid.
Hans andra råd är att man ska gå till någon som har koll på hur viktigt det är med hygien. Han förklarar att det finns många som inte riktigt har koll på det här med tatueringar över huvud taget, men ändå kallar sig tatuerare. Det händer ofta att någon varit och tatuerat sig hos en privatperson och sedan kommer till honom för att försöka fixa till det.
- Det går att fixa en skittatuering men du kan inte fixa HIV eller hepatit om du tatuerat dig hos någon som inte vet vad han eller hon gör.
Finn Paldan, 51 år, från Finn's Tattoo, påpekar också att det är viktigt att man tänker på vem det är man tatuerar sig hos.
- Jag har varit med om folk som kommit in och sett för jävliga ut efter att ha tatuerat sig hos en privatperson. Och sen velat fixa till det, då gör jag så gott jag kan. Men vissa har ju kommit hit med svåra infektioner och då är det enda jag kan göra att skicka dem till akuten, säger han.
Självklart är inte alla privatpersoner som tatuerar dåliga.
- Vissa kan vara skitbra. Men jag tror tyvärr att det rör sig om 90 procent som inte riktigt har koll, förklarar Micke från House of Pain.
Både Finn och Micke är överens om att en riktig tatuerare ska ha en ordentlig steriliseringsmaskin till sina verktyg, så att hygienen verkligen prioriteras.
Hur gör man då för att bli tatuerare?
Micke förespråkar att gå lärling hos någon som haft yrket ett tag och som är duktig.
- Då lär man sig. Man blir tillsagd om man gör fel och man får det här med hygienen inbankat i skallen och glömmer det aldrig. Man ska också måla riktigt mycket. Det är ju faktiskt ett konstnärsyrke, säger Micke från House of Pain.
Vilka tatuerar sig då?
- Det är väldigt blandat. Det är allt ifrån 18-åringar till de i 70-årsåldern. De yngsta vi ser här är 18, det måste man vara. Det spelar ingen roll om man har målsmans tillstånd, säger Micke på House of Pain.
Finn ser också en hel del blandade åldrar och även hos honom är det en 18-årsgräns men yngre är välkomna om de har målsmans tillstånd.
Folk tatuerar sig alltså i alla åldrar och man tatuerar sig överallt. Finn talar om att han nog tatuerat nästan alla kroppsdelar som finns. Det finns också alla möjliga motiv som människor vill ha på sina kroppar.
- Jag har tatuerat allt från flygande jordgubbar till brödrostar, säger han.
Men alla vill kanske inte ha en flygande jordgubbe på armen, eller någon annanstans. Det finns en hel djungel med motiv att välja ifrån. På Finn's Tattoo finns en hel uppsjö med pärmar med motiv. Hos House of Pain är väggarna fulla med målningar.
- Jag tror att jag har Smålands största utbud av motiv, säger Finn från Finn's tattoo.
Micke från House of Pain har ett stort intresse i att rita egna motiv.
- Jag föredrar att rita mycket själv utifrån idéer som kunden har. Det blir roligast för både mig och kunden. Jag vill bara använda mina motiv en gång så att kunden verkligen känner att han eller hon får något riktigt originellt.
- Det börjar oftast med att man vill göra en liten tatuering, men det är lätt att det blir fler, understryker Micke från House of Pain.
Han säger också att det är svårt att ta bort en tatuering när man väl har gjort den. Det går att bleka med laser och sedan tatuera över med något annat men det är svårt att få en tatuering att försvinna helt.
Tatueringsguide
* Tänk efter.
* Hitta ett motiv du kan tänka dig att leva med
* Gå till någon som vet vad de gör
* Sköt hygienen. På Sveriges Registrerade Tatuerares hemsida finns mycket information om hygien och annat som kan vara bra att veta om du funderar på att gadda dig.