Ung

Ung i tidsmaskinen - 70-talet

Ung Artikeln publicerades

60-talets poporglar börjar så sakta klinga ut när vi vrider om mätaren i tidsmaskinens tangentbord. Ett Växjö, upplyst av tv-bilderna från månlandningen, och svartvita Beatlesmedlemmar försvinner bakom oss. Istället kliver vi ut till ljudet av diskodansande fötter och Sex Pistolsvrål. Välkomna till 70-talet och god save Växjö.

När 70-talet började hade Växjö utvecklats till vad man skulle kunna kalla för en studentstad. Det var alltså fler ungdomar som fyllde Storgatan som på den tiden trafikerades av bilar. Dessa ungdomars frälsning skulle inte bli de långhåriga flummarna som gärna hade varit en del av Abbey Roadomslaget utan det skulle bli vilken affärsman som helst som fick den briljanta idén att öppna ett diskotek.

Vi har alla en ganska klar bild av hur en dj ser ut. De som med sina gigantiska silvriga hörlurar, sina LP-skivor och sina vaxtaggiga frisyrer får en svettig massa att pulsera till ett hjärndött technodunk. Dessa framtidsmusikers förfäder började sin karriär på 70-talet.
Diskoteken spelade annorlunda musik men nog stod de ändå där bakom skivorna.

De två stora diskoteken hette Barbarella och Oléo, men det fanns också en massa smådiskotek som man kunde gå till. Det som skiljde de två giganterna åt var att Barbarella var mer pop och rock medan Oléo var mer för de som gillade dansband.
Diskokulturen präglade en stor del av 70-talet. De stora kragarna på skjortorna och de uppkavlade kavajerna blev allt vanligare. Discomusik som Boney M och Village People var populärt.

Överhuvudtaget kan man säga att ungdomskulturen var väldigt stor på 70-talet.
Om man frågar Maria Hansen om hennes 70-tal, så berättar hon om att på Katedralskolan och Teknikum gick det fina folket. Hon berättar också om att vid Folkets park fanns Dackebadet.

Men hur man än försöker leder ”70-talsfolket” en alltid tillbaks till Barbarella. Peo Henriksson som var ung på 70-talet beskriver Barbarella, eller Bella, som "ett globalt vattenhål för hela södra Sverige". Om man gräver i Växjös förflutna känns det som om man blev född för sent. Vi har redan fått veta att till exempel Louis Armstrong och Fleetwood Mac har spelat i Växjö.

Men att gräva i vad som hände under det glada seventies i Växjö får det att kännas lite extra surt att vara ungdom idag.
Något som alltid kommer kännas kult här i Sverige, trots konkurser och kassa siffror, är Hultsfredfestivalen. Alla de stora namn som kommit hit genom den går knappast att räkna på fingrarna. Barbarellas gjorde Växjö till 70-talets Hultsfred kan man nästan säga.
Det var band som var på väg att bli hur stora som helst som kom hit.

- Jag kommer ihåg att jag läste i tidningen att något australiskt band skulle komma hit, jag hade inte hört talas om dem men tänkte det var värt att gå och kolla, berättar Krister Persson.

Han säger senare att han blev tagen av bandets energi och sångaren Bon Scotts stirrande blick. Bandet hette AC/DC.
Ett annat band som bestämde sig för att besöka Linnés hemstad var de brittiska punkarna Sex Pistols. Maria Hansen säger att första dagen de spelade fick man nästan sitta inne på toaletten för att de spelade så högt. De var här två dagar och i en intervju sa sångaren Johnny Rotten att han trivdes i Sverige men han sa också att det där folket som körde runt i bilar inte verkade gilla honom speciellt mycket.

Dessa människor var kvarlevor efter 50-talets raggare, som brukade bråka med punkarna.
Krister Persson berättar:

- När jag gick på Sex Pistols hade jag klätt ut mig till punkare. Senare när jag gick på toa hörde jag någon bakom mig säga: ”Kolla en punkare, vi slår ner honom”.

Exempel på andra band som varit här är Metallica, Thin Lizzy och Deep Purple.
Det var inte bara på Bellas man hängde. Precis som på 60-talet hängde man på Bergendahlska Gården som fick smeknamnet Ungkan under 70-talet men det fanns andra fritidsgårdar. På Villa Eka som låg i närheten av simhallen kunde man kolla på den engelska dj:n Kenny Everest på TV, spela biljard och coronne som är ett spel som liknar biljard men med plattor istället för bollar. Sen på Bäckgatan låg Beckys som man började gå till när man blev lite äldre.

Efter den historiska konserten med Sex Pistols skulle punkarnas Växjö bara utvecklas. 1979 anordnades en punkgala här där banden Ebba Grön, Cyklarna och Växjöbandet Zlem spelade. Ett annat sätt för band som ville spela punk var att vara med i en musikförening på Norregård som gjorde så att de fick spela.

När det gällde sporten så var Öster ett nationalhelgon hemma i vår småländska stad. När de spelade på hemmaplan var det kaos på Mörners väg. Det var långa köer. 1978 erövrade de rödblåa sitt andra SM-guld. Andra populära sporter var hockey och friidrott. Vi var också präglade av USA:s traditioner med skolturneringar i alla möjliga bollsporter.