Ung

Ung i Tidsmaskinen - 80-talet

Ung Artikeln publicerades

Tidsmaskingen har betat av 50-talet, 60-talet, 70-talet och nu är vi på sista delen, 80-talet. Det där årtiondet vi sett glimtar av i filmer som Dirty Dancing, Top Gun och Rambo. Filmer som fortfarande hänger på pojkrumsväggar i form av planscher. Också årtiondet då musikvärlden fick bevittna dess historias största krig. Detta är 80-talets Växjö.

80-talet var nog våra föräldrars årtionde. Kan du tänka dig din mamma eller pappa i Musse Piggtröja i det gnistrande årtiondet? De fick ta del av en ungdomskultur som doppades i en stor färgklick. De fick ta del av ett Växjö där tonåringarnas klubbliv var som rikast.
En av Växjöbandet Melody Clubs stora hits heter Palace Station. En låttitel som har sitt ursprung i discot med samma namn. Palace Station hade sin storhetstid under 80-talet. Det låg mellan nuvarande polishuset och järnvägen och var ett av Växjös många diskon. Precis som idag fanns Teleborgs Centrums diskon som fortfarande är en gång i månaden. I folkmun heter de fortfarande TC-diskon. Det var också gymnasiediskon i Parken. Exempel på andra diskon var Highlife och Zig Zag.
Man köpte sina jeans, som var ens käraste ägodelar tillsammans med LP-skivorna, på Jeanslådan som senare skulle bli Olssons. Det var bara Levisjeans som man köpte, allt annat var ute. Det fanns också Impuls som låg som en egen avdelning där chockrosa zick-zack-mönster prydde inredningen. Det finns fortfarande.

Innan Pacman blev en figur man satte på hiphopkepsar så kunde man för två kronor få den lilla gula munnen att röra sig i labyrinter på spelhallen. Senare skulle det bli Palace Station. Det fanns också en biljardhall i Flanören, som Tegnérgallerian hette då.. I Flanören fanns också biosalongen Cinema 1, 2, 3. Man kan kalla det för dåtidens Filmstaden.
Filmer påverkade också mycket. Det finns nog många killar som kommer ihåg att de ville se ut som Rambo och någonstans innerst inne ville de vara som honom. En annan hobby som tjänade mycket på filmen Flashdance var jazzdans. Därför så var dansstudion DIWO som låg ovanför SEB ofta välbesökt. Många av våra mammor har säkert varit där någon gång och tränat workout med pastellfärgade benvärmare.

Man kan säga att filmer fick en hel generation att börja träna mer. En film man kan kalla för 80-talets Twilight är Dirty dancing. Den var väldigt populär, mycket på grund av skådespelaren Patrick Swayzes utseende, precis som med Robert Pattison i Twilight.
Men hur snabba var vi i Växjö med att snappa upp trender? I städer som Växjö tog det lång tid innan vi var med i matchen, som ofta var slut när den nådde hit. Till och med i storstäderna låg man ett år efter och det var ännu senare med de mindre städerna.
Men en sak var vi inte lika sena med. Den 17 december 1987 öppnade den första McDonalds i Växjö på Storgatan. På invigningen fick man äta hur mycket man ville. Detta blev en samlingsplats för ungdomar, både inne och utanför.
Men om vi frågar de två tyngsta namnen inom Växjös nöjesliv om vad de tycker om 80-talet, vad får man då för svar? Krogkungen Mohammed Alwali säger att han tycker att man hade mer att göra som ung. Ulf Ekeroth, ägare av Uffes källare, säger att det var musiken som styrde helt och de två musikstilar som styrde var hårdrocken och synthen. Man brukar säga att dessa låg i ”krig” med varandra.

När det gällde sportlivet var det Öster som fortfarande regerade. De inledde 80-talet som svenska mästare 1980 och 1981. Men det var inte bara Öster som fick bära Växjös namn högt. 1982 vann en 17-åring sensationellt Franska Öppna Tennismästerskapen. Hans namn var Mats Wilander från Växjö TS. Han vann ytterligare sex så kallade Grand Slam-titlar. En annan världskänd idrottsman från Växjö var formel 1-föraren Stefan ”Lill-Lövis” Johansson. Under sin karriär fick han köra för världens två största stall: Ferrari och McLaren.

ENKÄT
Hade du velat leva på 1980-talet?