GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Vad hände med Lunarstorm?

Krypin, blinkande gästboksfötter och wzup-frågor. Vad hände egentligen med communityn där allting hände? Ung tittar denna vecka nostalgiskt tillbaka på 2000-talets största knytpunkt. Fanns det inte på Lunarstorm så fanns det inte alls.
Foto: 

Visste du att världens första nätcommunity föddes i Sverige? Långt innan Facebook och MySpace dök sajten Stalj Plejs upp. Det var runt 1996 och för första gången i historien fanns en plats där många sociala funktioner fanns samlade. När 1999 skulle bli ett nytt millenium ersattes Stalj Plejs med sajten som skulle komma dominera i ungdomsvärlden. Precis på tolvslaget tryckte grundaren Rickard Eriksson på knappen. Lunarstorm var fött.

Under de kommande åren växte den orange-gröna sajten och snart etablerades ett slags monopol på kidsen. Som mest hade Lunarstorm 80 procent av alla Sveriges ungdomar från 12 till 35 år som aktiva medlemmar, det vill säga 1,2 miljoner. År 2006 var den svenska ungdomen i genomsnitt inne 56 minuter om dagen på sidan. Intäkterna till företaget Lunarworks kom främst från annonser, men också en hel del från betaltjänsterna, till exempel Pro. Rickard Eriksson berättar:

- Lunarstorm var faktiskt världsunikt när det gällde betaltjänster. Vi hade ungefär 300 000 personer per månad som betalade för något på sidan, men betalviljan för sajter brukar ligga kring fem procent av medlemmarna. Ingen av medierna kommer i dag upp till det.

Med Pro blev man lite coolare. Man fick sina statussiffror i guld och man kunde lägga ut foton i tjänsten Kollage. Men snart började medlemmarna svika sajten. På Bilddagboken kunde man publicera foton gratis, samtidigt var Facebook på väg med stora steg över Atlanten. Mellan 2005 och 2008 tappade Lunarstorm 83 procent av sina besökare. Här var ägarna dock snabba med att inse Bilddagbokens potential - och sidan köptes upp.

Totalt har man alltså inte tappat besökare - de har snarare ökat.

Men den stora frågan är ändå varför. Varför ekar det nu tomt på sajten som i dag är en spillra av vad den brukade vara? Rickard Eriksson lämnade företaget 2006 för att satsa på annat, men han har ändå några tankar:

- Dels har det varit en utveckling där internet har blivit viktigare. Det finns mer tjänster, inte bara sociala nätverk, som man ägnar sin tid åt. Det har blivit mer utspritt. Samtidigt har det skett en utveckling där man vill vara mer individuell, man vill skapa sin egen blogg istället för att använda Lunarstorms bloggfunktion.

Tror du att sidorna som nu dominerar kommer gå samma öde till mötes som Lunarstorm?

- Det är inte omöjligt. Men jag tror inte att det finns såna livscyklar. Man kommer inte byta till en annan aktör. Jag tror som sagt att man blir mer och mer utspridd i sitt internetanvändande, man har till exepmel sitt fotoalbum och sin blogg på olika ställen.

Kan du ibland sakna Lunarstorm?

- Nej. Jag höll på med det så länge så jag var ganska trött på det. Men vi hade jätteroligt, det var en skitrolig arbetsplats.

I dag håller man på att bygga ett helt nytt Lunarstorm ända från grunden. När det släpps är dock oklart.

sköna lunars - vad hette du?

Ungredaktionens lunars:

Viktor: atjo_prosit

Hateff: hatt__hatt

Anton: stuvademakaroner

Ines: fishboone

Elin: lirop

Alexander: dooper

Jonna: annojen

Fanny: DaFanny

Josefin: virusvarning

Vad hette du? Mejla ung@smp.se och berätta. De skönaste namnen vinner usb-minnen.

- Samma företag som äger Lunarstorm - Wyatt Media Group – äger i dag bland annat Bilddagboken, Bloglovin och Tyda.se
- Namnet Lunarstorm kommer från grundarens flickväns nickname på föregångaren Stalj Plejs.
- Luna betyder måne på latin och det skulle därför kunna översättas som "månstorm".

Läs mer