”1,6 miljoner skäligt för inlösen”

Fastighetsägaren som ville få kommunen att säga nej till Stenas vindkraftspark, hävdar att Stena lovat honom att lösa in hans fastighet och är inte nöjd med Stenas förslag till kompensation.
Flera politiker tycker dock att förslaget är bra.
Uppvidinge • Publicerad 12 februari 2011

När Stena hävdar att man pratat om inlösen av fastigheten som ett avlägset alternativ hävdar fastighetsägaren att han blivit lovad detta när Stenas representanter suttit i hans hem och druckit kaffe.

-De sa att det skulle ordna sig med inlösen bara de kom ett stycke längre fram i processen, säger han.

Fastighetsägaren tycker att Stena ska ta hela ansvaret för att de etablerar en oönskad störning i hans boendemiljö och lösa in fastigheten så han slipper besväret med att sälja den.

Dessutom vill han utöver köpeskillingen ha lika mycket i ersättning för flyttkostnader, stillestånd för hans företag med mera.

-Jag har räknat fram att ett totalbelopp på 1,6 miljoner är skäligt för inlösen och ersättning, förklarar han.

Som Smålandsposten i går berättade hade fastighetsägaren inför kommunstyrelsens sammanträde kontakt med flera politiker som lovade stötta honom i kampen för att få en uppgörelse till stånd innan kommunstyrelsen skulle ta sitt beslut. Han hävdar att Stena sedan ägnade sig åt lobbying för att påverka politikerna att ändra uppfattning. För något nej blev det aldrig.

Miljöpartisten Kent Helgesson förklarade vid alliansens gruppmöte inför sammanträdet att han var inställd på att rösta nej, om inte Stena kunde erbjuda en lösning. På tisdagen röstade han ja.

-Jag ringde själv upp Stenas vd och fick besked om det förslag Stena lagt fram och som man kan tycka är en acceptabel lösning, säger miljöpartisten Kent Helgesson och fortsätter:

-Helst skulle man i fortsättningen vilja ha alla avtalsförslag på bordet inför andra beslut så att man som politiker får lättare att ta ställning.

Helgesson konstaterar att fastighetsägaren i det här enskilda fallet borde kunna vara trygg, i och med att hans situation och det avtalsförslag han fått nu blivit känt för hela kommunstyrelsen.

-Det borde vara en garant för att det här löser sig i slutänden.

Oppositionsrådet Peter Skoog Lindman (S) hade fått informationen att Stena inte hade pratat med fastighetsägaren och inte lämnat något erbjudande.

-Jag ringde upp vd:n och fick veta hur förslaget ser ut och hur de vill lösa detta, man måste ju höra båda sidor. Därför föreslog jag inte ett kommunalt veto, för vi är ju inte emot vindkraften i sig.

Kommunalrådet Åke Carlson (C) tycker att det förslag som Stena lämnat är en ersättning på en balanserad nivå.

Stewe Jonsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.