Annons

19-årig fotbollsspelare åtalas för misshandel

Den 19-årige fotbollsspelaren blev arg – och hoppade flera gånger på en liggande motspelare.
– Jag flippade ur, är hans egen beskrivning i polisförhör.
Uppvidinge • Publicerad 31 oktober 2012

Nu åtalas 19-åringen, som representerade Oskarshamns UBK, för misshandel och fallet ska avgöras i Växjö tingsrätt. Det är ett av de första fallen i Kronobergs län där händelser under en fotbollsmatch får rättsligt efterspel.

Seriematchen i division sex mellan Åseda IF och Oskarshamns UBK avgjordes i mitten av maj. Det var en relativt lugn tillställning fram tills några få minuter återstod.

Annons

Efter en tuff närkamp med den nu åtalade 19-åringen förlorade den utsatte Åsedaspelaren balansen och föll, han hamnade på rygg och domaren blåste frispark för Åseda. Det var då 19-åringen ”flippade ur”.

– Jag skyddar mig med armarna när den andre spelaren hoppar/trampar eller sparkar på mig, är Åsedaspelarens minnesbild.

Den misshandlade minns att det var väldigt tumultartat och att flera spelare kom springande. ”Synnerligen fult gjort”, enligt rapporten från domaren som direkt visade ut 19-åringen.

I polisförhör har 19-åringen erkänt att han sparkade på motspelaren när denne låg ned men bestämt förnekat att han hoppat. Det kan ha varit uppåt fyra sparkar. Enligt uppgift i polisutredningen var en av anledningarna till tumultet att 19-åringens lag Oskarshamns UBK ledde med 3–0, men till slut förlorade med uddamålet, 4–5.

– Flera i motståndarlaget var på mig under hela matchen och till sist fick jag nog, är 19-åringens version.

I polisförhöret som hölls i början av oktober förklarade fotbollsspelaren att han var beredd att godkänna ett strafföreläggande. Men åklagare Patrik Holgersson anser att misshandelsfallet ska avgöras i tingsrätten och han har kallat tre personer som vittnen.

Den utsatte fotbollsspelaren kräver 12 000 kronor i skadestånd. När rättegången hålls är ännu inte bestämt.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons