Akademin gästar Uppvidinge

Fjorton föreläsningar väntar när Smålands Akademi i april gästar Uppvidinge kommun.
Uppvidinge • Publicerad 13 mars 2012
kommunbesök Glada över att akademin ska gästa Uppvidinge är från vänster akademisekreteraren Ingrid Nettervik, kultur- och fritidschefen Annika Persson och kommunalrådet Åke Carlson (C). Foto: Stewe Jonsson
kommunbesök Glada över att akademin ska gästa Uppvidinge är från vänster akademisekreteraren Ingrid Nettervik, kultur- och fritidschefen Annika Persson och kommunalrådet Åke Carlson (C). Foto: Stewe JonssonFoto: 

Akademin har lagt fram en rad olika förslag och så har Uppvidinge kommun fått välja. Det sista valet gjordes vid presskonferensen på måndagseftermiddagen då kultur- och fritidschefen Annika Persson och kommunalrådet Åke Carlson (C) bestämde sig för att Ingrid Nettervik vid en föreläsning i Lenhovda ska avhandla ämnet skrock och folktro i Vilhelm Mobergs författarskap. Hon hade ett par alternativ att erbjuda.

– Det blir jättebra, konstaterade akademisekreteraren Nettervik, som själv var på plats i Åseda för att berätta om vad som ska hända 12–14 april.

Smålands Akademi gör varje år ett kommunbesök i Småland. Man alternerar mellan de tre Smålandslänen och efter utflykter till Jönköping och Kalmar län går resan denna gång till Kronobergs län, och Uppvidinge kommun.

– Vi är väldigt glada för att få komma till Uppvidinge. Jag har ju haft Åke som elev, och tänkte; varför inte höra med honom, förklarar Ingrid Nettervik.

Akademin gör kommunbesöken för att sprida kunskap runtom i hela Småland, och kunskapsspridningen sker genom föredragen som är gratis för deltagarna men som kommunen ändå har anmälan till.

– Vissa lokaler är ju inte så stora så vi behöver ha lite koll på hur många som kommer, förklarar Annika Persson.

Föredragen är spridda över hela kommunen.

Akademiledamöterna kommer att bo på Hotell Olof i Åseda, och det är kommunen som står för deras logi. Kommunen bjuder också på en middag på fredagskvällen och då står årets kock Klas Lindberg för matlagningen.

– Allmänheten kommer att kunna köpa biljetter till det här arrangemanget. Det finns säkert många som vill prova på att äta Klas Lindbergs meny, säger Åke Carlson.

Smålands Akademi bildades 1993 och har 18 ledamöter. Dessutom finns sex seniorledamöter och två korresponderande ledamöter.

Exakt hur många av dessa som kommer till Åseda och Uppvidinge är inte klart.

Stewe Jonsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.