Alicia, 22, betalar hyra för en lägenhet hon inte får nycklar till: ”Nu bor jag hos min pappa med min dotter”

I december skulle Alicia, 22, och hennes tvååriga dotter få tillgång till sin nyrenoverade lägenhet på Storgatan i Åseda. Två månader senare har hon fortfarande inte fått nycklarna och hyresvärden har slutat att svara henne.
Flera hyresgäster vittnar nu om att de får hyresavier för lägenheter de inte får åtkomst till.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Åseda • Publicerad 27 januari 2023 • Uppdaterad 30 januari 2023

22-åriga Alicia Patron hade länge kollat in hyreshuset på Storgatan i Åseda och när hennes tidigare bostad blev för dyr vände hon sig direkt till fastighetsägaren D.A Anderssons Fastigheter för att anmäla sitt intresse till en fyrarummare på adressen.

Fastighetsbolaget, som hyr ut bostäder på flera orter i Småland, köpte fastigheten år 2021 och i samband med det drog en omfattande renovering av huset i gång.

Under hösten skrev Alicia på ett hyreskontrakt med tillträde till lägenheten senaste den 1 december, men enligt Alice Patron uppgav hyresvärden att det kunde bli tidigare beroende på hur det gick med renoveringen.

Alicia Patron har flyttat hem till sin pappa under tiden hon söker efter en ny bostad och jobb.
Alicia Patron har flyttat hem till sin pappa under tiden hon söker efter en ny bostad och jobb.Foto: Privat

Under tiden Alicia väntade på tillträdesdatumet blev hon varslad från sitt jobb på Profilgruppen. Hon kände att hon inte längre hade möjlighet att betala hyran på 8 900 kronor och hon sa därför upp lägenheten i november, innan hon hade flyttat in.

När hon la ut på Facebook att lägenheten på Storgatan var ledig och färdig för inflyttning kommenterade en för henne okänd tjej inlägget.

– Hon kommenterade med bilder som visade att lägenheten inte var färdig. Så jag gick dit och kollade och så var det ju, säger Alicia.

Kvinnan heter Lola Gustavsson och hon berättar för oss att hon skrev kontrakt för en lägenhet på samma våning som Alicia redan i februari 2022, men att hon fortfarande inte har fått nycklarna.

”Ingen diskrimineras hos D.A. Anderssons Fastigheter AB. Vår ideologiska grund är att personer av olika bakgrund, nationalitet, yrke, utbildning, hudfärg och sexuell läggning har lika rätt att söka bostad hos D.A. Anderssons Fastigheter AB. Vi har inget kösystem eller poängsystem, utan väljer den sökande vi tror är bäst lämpad att hyra lägenheten.”
Så beskrivs fastighetsbolaget på hemsidan.

Enligt de båda kvinnorna är ingen bostad i fastigheten färdigställd, trots att tillträde har utlovats av hyresvärden.

– Duschkabinen står i vardagsrummet, det ligger två eller fyra element på golvet i vardagsrummet, det ligger massa papper på golvet och det är inte städat. Det finns inte en postlåda till huset. Det är inte beboeligt, säger Alicia till Smålandposten när vi intervjuar henne i mitten av januari.

Alicia hade tre månaders uppsägningstid i kontraktet, därför blev hon tvungen att betala hyra för den perioden. Hon tänkte att hon likväl kunde flytta in i lägenheten hon hade tillgång till. Alicia hörde av sig till hyresvärden och bad om nycklarna till den 6 december, men hon fick aldrig något svar.

– Jag har smsat, mejlat, ringt och lämnat röstmeddelanden. Jag har en del syskon och jag tror att jag har ringt från varenda en av deras telefoner med olika nummer. Men han svarar mig inte längre. Han vet att jag vill bo i den under tiden.

Varför tror du att han ignorerar dig?

– Jag vet inte. Jag ringde och konfronterade honom och sa att jag fått bilder till mig att den inte är färdig. Det gjorde jag innan jag började sms:a honom.

Hon har fortfarande inte fått kontakt med hyresvärden och har tvingats bo hos sin pappa under tiden.

En bild från Alicias hyresrätt när hyresvärden påstod att lägenheten var klar för inflyttning.
En bild från Alicias hyresrätt när hyresvärden påstod att lägenheten var klar för inflyttning.Foto: Privat

Hyresavierna för fyrarummaren fortsätter att komma till Alicia. Hittills har hon betalat en, men resterande två fakturor vägrar hon att betala efter att ha varit i kontakt med Hyresgästföreningen.

– De sa att jag oavsett vad ska få nycklar till lägenheten om ingen annan tar den för jag har rätt att nyttja den. De skrev också att jag inte ska betala någon hyra om jag inte får nycklarna.

Nu har hon fått mejl från ett inkassoföretag med krav på att betala avierna.

Även Lola har fått fakturor för sin lägenhet, men hon har hittills inte betalat någon.

”Jag påpekade i oktober att jag ansåg att det var rent av oförskämt att få betalningspåminnelse på hyran när jag ej fått tillträde, då sa han att det gick automatiskt”, skriver Lola i ett meddelande till Smålandsposten.

Lola skulle få tillgång till sin lägenhet redan i februari, men när hon i november fortfarande stod utan nycklar sa hon upp lägenheten. Fastighetsvärden gick då med på att sänka uppsägningstiden till en månad ”eftersom att tillträdet var försenat”.

När Smålandsposten mejlar fastighetsbolaget från privat mailadress och låtsas vara intresserad av en lägenhet får vi till svar att renoveringen beräknas vara klar i mars 2023.

Fastighetsbolaget som äger flerfamiljshuset på Storgatan (bilden) äger även en fastighet i centrala Åseda. Där ska de boende enligt uppgifter inte haft några problem med hyresvärden.
Fastighetsbolaget som äger flerfamiljshuset på Storgatan (bilden) äger även en fastighet i centrala Åseda. Där ska de boende enligt uppgifter inte haft några problem med hyresvärden.Foto: Annika Niquet

Att inte ha en trygg plats att bo på har varit påfrestande för både Alicia och hennes dotter.

– Det ser ut som ett bombnedslag här hos pappa, jag hade åtminstone velat förvara mina grejer i lägenheten. Men det går inte det heller.

Vad tänker du allmänt kring den här situationen som har blivit?

– Det är förstås väldigt jobbigt, det är påfrestande att bo hemma när jag egentligen inte behöver det, säger Alicia.

Vad är mest frustrerande?

– Det är att han inte hör av sig, att jag inte får bruka lägenheten även fast jag skrivit att jag vill det. Det hade varit skönt att ha ett hem så länge.

Hur ser du på din bostadssituation framöver?

– Jag har sökt lite andra lägenheter på Uppvidinges hemsida, sen har jag kontakt med en hyresvärd jag hyrt av innan, som min mamma hyr av nu. Han sa att han skulle höra av sig så fort han fick något ledigt. Sen så... jag vet inte, jag måste ha jobb och så med.

Smålandsposten har varit i kontakt med fastighetsägaren som har avböjt att kommentera.

Fakta

Detta gäller enligt lag:

Om en lägenhet inte är utrymd i rätt tid av den som ska flytta, har hyresgästen rätt till skälig nedsättning av hyran för den tid som lägenheten inte kan användas, detta framgår av hyreslagen § 14.

Dessutom har hyresgästen rätt att säga upp avtalet om förseningen är av väsentlig betydelse för hyresgästen. Utöver detta har hyresgästen rätt till ersättning för skada som hyresgästen lidit på grund av dröjsmålet, om inte hyresvärden kan visa att dröjsmålet inte beror på dennes försummelse.

Tova LyrénSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.