Andra vindkraftsparken dröjer minst tre år till

I Lemnhult norr om Åseda har Stena Renewable börjat bygga södra Sveriges största vindkraftspark. Men den park söder om Åseda som ska bli ännu större kommer att dröja minst tre år.
Uppvidinge • Publicerad 5 mars 2012
Längs vägen mellan Lindshammar och Milletorp pågår arbetet med att dra fram det ledningsnät som vindkraftparken i Lemnhult behöver.
Längs vägen mellan Lindshammar och Milletorp pågår arbetet med att dra fram det ledningsnät som vindkraftparken i Lemnhult behöver.Foto: Stewe Jonsson

Det är Dan Sandros, projektledare för både Tvinnesheda/Badeboda och Lemnhult som gör bedömningen.

– Tidigast våren 2015 kan parken vara klar, säger han och låter förstå att det kan dröja ytterligare.

Stena Reneawble väntar på dels en ändring av regelverket för Svenska Kraftnät, dels att alla överklaganden ska vara avklarade.

Sandros bedömning är att båda dessa förutsättningar kan finnas någon gång runt nästa årsskifte.

– Svenska Kraftnät driver ju en process för att få reglerna ändrade så att man kan komma ifrån det problem som tröskeleffekten, och om ett förslag kommer fram under våren så skulle väl nya regler kunna gälla från och med i höst någon gång, förklarar Dan Sandros.

Han tror att man från statligt håll kan vara angelägen om att skynda på processen eftersom det södra elområdet har liten produktion av elektricitet.

Tröskeleffektsproblemet ser ut så här: I dag är det så att det inte får byggas ledningsnät med större kapacitet än vad som behövs när nätet är färdigt. Eller rättare sagt; kostnaden måste fördelas ut på elbolagen direkt. Det betyder att Svenska Kraftnät inte kan bygga ett nät som är dimensionerat för både Stena Renewables park och kommande parker och vänta med att ta betalt för de parker som planeras längre fram. Det betyder att Stena kan få betala nätkostnaden även åt andra bolag.

Nu brukar det kunna lösas genom att bolagen samarbetar och mellan Stena Renewable och O2, som ska bygga i närheten, pågår en fortlöpande dialog. Men även om de två kan samarbeta finns risk att det blir för dyrt och att andra som kommer efter kan åka snålskjuts. Dan Sandros konstaterar att de nämnda bolagens parker kanske behöver en dryg tredjedel av kapaciteten och att man därför helst vill ha med fler av de bolag som också planerar vindkraftverksbyggen i denna del av kommunen.

När det gäller tillståndet till vindkraftsparken tror Dan Sandros att frågan kan vara avgjord under året.

– Överklagandet ligger i mark- och miljödomstolen, och kan väl överklagas till ännu en instans, konstaterar han.

Parken i Tvinnesheda/Badeboda ska omfatta 50 vindkraftverk. I parken i Lemnhult planeras 32. Dessa ska byggas i ett område syd och sydväst om Lemnhults kyrkby.

– Där utnyttjar vi den kapacitet som finns kvar i ledningsnätet, och kan därför komma i gång snabbare. Vi håller nu på med att dra ledningar och gjuta fundament. I september ska det första vindkraftverket vara klart och våren 2013 ska hela parken vara klar, förklarar Dan Sandros.

Stewe Jonsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.