Annons

Barnutredning ska ses över på nytt

Efter kritiken från Social-styrelsen ska socialförvaltningen i Uppvidinge på nytt gå igenom utredningen av ett barn som for illa.
Uppvidinge • Publicerad 3 oktober 2012

Smålandsposten berättade för några dagar sedan om att socialtjänsten i Uppvidinge startade en utredning efter att det kommit in flera anmälningar om att ett barn for illa. Men utredningen fullföljdes aldrig eftersom familjen flyttade till en annan kommun. Uppvidinge kommun tog en kontakt med den nya vistelsekommunen som meddelade att de tog över ärendet. Fallet har anmälts till Socialstyrelsen som riktat kritik mot Uppvidinge kommuns hantering av ärendet och kräver att bristerna i barnutredningar rättas till.

– Jag förstår vad Social- styrelsen menar och vi ska gå igenom ärendet och se vad som har felat, säger Tore Svensson, som är chef för Individ- och familjeomsorgen.

Annons

Tore Svensson var inte anställd på socialförvaltningen när utredningen gjordes men enligt vad han fått veta har socialförvaltningen föreslagit ett omhändertagande av pojken. När nämnden någon månad senare behandlade frågan tog man inte ställning till detta, eftersom familjen då flyttat från kommunen. Och där gjordes, enligt Tore Svensson, ett fel.

– En utredning ska inte avslutas utan att det tagits ett beslut.

Ett alternativ är en formell begäran att den nya vistelsekommunen tar över utredningen. Det räcker alltså inte med att bara ta kontakt med den nya kommunen.

Socialchef Margareta Jonsson säger samma sak, att om en utredning har startats ska den fullföljas.

– Vi får i bland ta över utredningar från andra kommuner och man måste vara lite praktisk också, det är inte rimligt att man ska jobba i flera kommuner med samma ärende.

Lillian Petrovski
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons