Annons

Beslutet om linbana överklagas av grannar

Grannar till den planerade linbanan norr om Klavreström har nu överklagat kommunens beslut. De anser att linbanan kommer att störa både människor och djur.
Uppvidinge • Publicerad 20 oktober 2012

Miljö- och byggnadsnämnden i Uppvidinge gav för ett tag sedan ett så kallat positivt förhandsbesked till företaget Little Rock AB som vill bygga en linbana i skogen mellan Klavreström och Lindshammar. Det handlar om en ziplinebana, som ska locka turister att sväva fram mellan trädtopparna glidande längs vajrar.

Flera fastighetsägare i området har varit negativa till planerna, eftersom de anser att en turistanläggning både stör det lugn som de uppskattar och riskerar att bli en påfrestning för djurlivet och naturen.

Annons

Till dem som fört fram kritik hör ett par som haft fritidshus i trakten sedan 1986.

Paret konstaterar nu i sin överklagan att det finns flera problem förknippade med den planerade satsningen på en turistattraktion. Ett är att Vildmarksleden kommer att korsas av linbanan, vilket försämrar naturupplevelsen. Ett annat är att det, enligt parets bedömning, blir omöjligt att använda den enskilda vägen för ridning längs Norra Värends ridled.

Paret påpekar också att den enskilda vägens beskaffenhet, och då inkluderas ett par ”bräckliga” broar, inte är lämpad för intensiv trafik, eftersom den är så smal att det bara går att mötas på ett par ställen med bil.

Paret anser också att naturskyddsområdet Getryggarna borde skyddas ytterligare istället för att få en turistattraktion som granne.

För sin egen del räknar paret att störas av starka ljud från anläggningen och från parkeringen som ska byggas 300 meter från deras fritidsbostad. De betonar att de trivts bra i det natursköna området, och att det aldrig skulle ha fallit dem in att skaffa ett fritidsboende i omedelbar närhet av ett nöjesfält.

Stewe Jonsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons