Bidrag till Bruksboden

Lenhovda Sockens Hembygdsförening fick en fin julklapp. Lagom till jul damp det nämligen ned ett besked om att föreningen ska få bidrag från Stiftelsen Konung Gustav VI Adolfs fond, till renoveringen av Bruksboden i Sävsjöström.
Uppvidinge • Publicerad 31 december 2012
Bruksboden i Sävsjöström.
Bruksboden i Sävsjöström.Foto: 

Bruksboden ligger i en svacka och vid häftigt regn och snösmältning har vattnet hotat att underminera grunden.

– För att rädda det gamla huset som byggdes år 1800 sökte vi bidrag från länsstyrelsen i Kronobergs län och hos Stiftelsen Konung Gustav VI Adolfs fond för svensk kultur, berättar ordföranden Margareta Andersson.

Länsstyrelsen meddelade att man skulle bidra med 30 procent av kostnaden för arbetet och i hembygdsföreningen trodde man att man skulle få nöja sig med det. Men nyligen kom alltså besked från den kungliga stiftelsen att den anslår 50 000 kronor.

– Det var verkligen en riktig julklapp till vår lilla ideella förening med tio gamla hus att underhålla. Vi är oerhört tacksamma, för åtgärderna vid Bruksboden har tagit hårt på vårt kapital, säger Margareta Andersson.

Stewe Jonsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.