Bitema på festival i Älghult

Biet har varit i centrum i Älghult i helgen. Utställningar, diskussioner och musik har utgått från bi–temat och miljöfrågan uppmärksammats.
Uppvidinge • Publicerad 31 maj 2010
I lördags spelade bygdens hjältar Blenda på Älghultsskolans skolgård. Det var en av punkterna under Bifestivalen som arrangerades av elever och personal på skolan.
I lördags spelade bygdens hjältar Blenda på Älghultsskolans skolgård. Det var en av punkterna under Bifestivalen som arrangerades av elever och personal på skolan.Foto: 
Grytlappar med ett bi i mitten av Lisbeth Thelander.
Grytlappar med ett bi i mitten av Lisbeth Thelander.Foto: Daniel Johnston
En målning av ett bisamhälle av Cindy Dyhr.
En målning av ett bisamhälle av Cindy Dyhr.Foto: Daniel Johnston
En fin ?hätta? för honungsburken, signerad Christel Krieg.
En fin ?hätta? för honungsburken, signerad Christel Krieg.Foto: Daniel Johnston
Ett tovat karottunderlägg, elevarbete.
Ett tovat karottunderlägg, elevarbete.Foto: Daniel Johnston
En ?giftig? barnmössa som Kristel Krieg gjort.
En ?giftig? barnmössa som Kristel Krieg gjort.Foto: Daniel Johnston
Margareta Artéus Thor har varit en av spindlarna i nätet, när många i Älghult har varit inblandade i helgens olika arrangemang.
Margareta Artéus Thor har varit en av spindlarna i nätet, när många i Älghult har varit inblandade i helgens olika arrangemang.Foto: Daniel Johnston

– Man måste se sammanhanget mellan natur om kultur, det är viktigt att hela tiden påminna sig om det, säger Margareta Artéus Thor.

Det tycks vara en slags programförklaring för helgen. Margareta Artéus Thor står mitt i utställningen på Verdandi, där skolelever och lokala konstnärer och hantverkare visar upp sig. Biet är utgångspunkten för allt i rummet. Vare sig honung kan avsmakas, eller man kan titta på tavlor, fotografier, glaskonst, måleri på siden, ett nytt bokprojekt, hantverk eller blomsterarrangemang.

– Det här är ett unikt samarbete. Kommunen, skolan, föreningslivet och lokala företag har tillsammans arbetat med projektet, säger Margareta Artéus Thor.

Eleverna på Älghultsskolan har arbetat med biets roll i naturen utifrån olika utgångspunkter. Det finns ingångar från många skolämnen, biologi så klart men även ekologi, musik och litteratur.

Det hela avslutades med Bifestivalen i lördags, med ett digert program. Bland annat så hölls en paneldebatt där miljöfrågor var i fokus. Med i samtalet var Birger Carleudd, biodlare, Åke Carlsson (c), kommunalråd, Leif Hauge, glaskonstnär och engagerad i miljöfrågor, Lars-Ove Johansson, LRF-ordförande och biologiläraren Peter Johansson från Karlskrona. Rektor

Rolf Bonnevier berättar att diskussionen var innehållsrik med olika infallsvinklar. Eleverna ställde frågor om hur det står till med helhetstänkandet, de vill inte överta en värld som inte går att rädda.

Daniel Johnston
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.