Annons

Bostäder saknas till 22 anhöriginvandrare

På måndag kommer 22 syriska anhöriginvandrare till Uppvidinge kommun. Men det finns inga bostäder.
Socialnämndens ordförande Thomas Lindberg (C) är mycket kritisk, och efterlyser nu lägenheter eller hus.
Uppvidinge • Publicerad 12 oktober 2012

En stor del av flyktingströmmen till Sverige just nu består av syriersom flyr kriget. För Uppvidinges del är det inte strömmen av asylsökande som är problemet utan de anhöriginvandrare som nu kommer.

Tidigare har asylsökande som beviljats uppehållstillstånd först tilldelats en kommunplacering, och därefter fått möjlighet att ta hit sina familjer. Med det systemet hamnar så många flyktingar i varje kommun som respektive kommun lovat att kunna ta emot per år. Och kommunerna har i förväg kunnat planera för mottagningen.

Annons

Men nu beviljas anhöriginvandring även till dem som inte beviljats kommunplats. I Uppvidinge sitter just nu 153 personer kvar i Migrationsverkets asylboende trots att de beviljats uppehållstillstånd. Det har inte gått att ordna kommunplats någonstans ännu. Och till några av dessa kommer på måndag 22 anhöriga.

- Först fick vi besked av Migrationsverket att de skulle ta ansvar för anhöriginvandrarna. Men på torsdagsmorgonen gjorde Migrationsverket helt om och förklarade att det så kallade vistelsebegreppet ska tillämpas, säger Thomas Lindberg.

Vistelsebegreppet innebär lite förenklat att en kommun har ansvar för alla som befinner sig inom dess geografiska gränser. Om någon lider nöd är det kommunens sak att bistå.

-Jag är kritisk till att Migrationsverket lägger över ansvaret på kommunerna, där det hamnar hos socialtjänsten. Det blir vi som får lösa skolgång, tandvård, och så vidare och vi vet inte hur trasiga de här människorna är som kommer hit. Vi kan vänta oss en stor arbetsbörda för våra handläggare, säger Thomas Lindberg.

Thomas Lindberg konstaterar att det inte finns några bostäder lediga, eftersom Migrationsverket redan hyr så många till sin mottagning som omfattar 750 platser.

Stewe Jonsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons