Bra säsong för campingar

Kommunens tre campingplatser har haft en bra säsong. En lång sommar med bra väder har inneburit att människor beger sig ut på vägarna på campingsemester med husvagn, husbil eller tält.
Uppvidinge • Publicerad 8 augusti 2013
Mia Svensson vid strandbadets camping i Älghult är nöjd med säsongen.
Mia Svensson vid strandbadets camping i Älghult är nöjd med säsongen.Foto: 
Föreningen Borgens ordförande ­Tomas Andersson hade hoppats på mer gäster under sommaren.
Föreningen Borgens ordförande ­Tomas Andersson hade hoppats på mer gäster under sommaren.Foto: Stewe Jonsson
En lång sommar med bra väder innebär högtryck på campingplatser.
En lång sommar med bra väder innebär högtryck på campingplatser.Foto: 

En lång sommar med bra väder har inneburit att människor beger sig ut på vägarna på campingsemester med husvagn, husbil eller tält. På strandbadets camping i Älghult pågår campingsäsongen till mitten av september. Verksamheten drivs av Älghults IF och intresset för att bo på campingplatsen har under sommaren varit stort.

– Mycket bättre än förra året. Många av gästerna är återkommande som gillar campingen och tycker den är snygg och välskött. Vi lägger ner ett stort arbete och det betalar sig, säger Eva-Gunnel Svensson, som delar ansvaret tillsammans med dottern Mia.

Gästerna består i första hand av campare som mellanlandar på väg till Öland eller när de åker Glasriket-rundan.

– Vi har mycket tyskar, danskar och schweizare som kommer hit, mestadels tyskar. De tycker att det är väldigt vackert här och stannar gärna en dag extra, även om de bara hade tänkt stanna över en natt, säger Eva-Gunnel Svensson.

Föreningen Borgen driver tillsammans med Lenhovda IF Sjöparkens campingplats i Lenhovda. Föreningens ordförande Tomas Andersson berättar att årets säsong har varit som förra året.

– Det började trevande i maj när vi öppnade. Sedan har det fyllt på lite grann allt eftersom och i snitt har vi haft fyra eller fem vagnar samtidigt varje omgång. Det hade inte gjort något om vi hade haft lite mer beläggning, men annars har det varit som det brukar.

Sjöparkens campingplats inhyser inga säsongscampare, men är populär som övernattningsplats.

– Många passerar längs vägen när de ska till Glasriket och väljer därför att bo över natten i Sjöparken. De flesta tycker att det är en trevlig camping.

Säsongen pågår augusti ut och mycket pekar mot att campingen gör en genomsnittlig säsong. Förra året noterades 354 sålda gästnätter.

– Det brukar skifta mellan plus och minus 20 till 30 gästnätter mellan varje säsong, men vi säljer i genomsnitt runt 350 gästnätter per sommar. Jag har inte räknat på det hela än, men mycket talar för ett liknande resultat nu.

Elitfönster Cup, som arrangeras första helgen i augusti, är en av säsongens stora dragplåster.

– Den betyder oerhört mycket för campingen. Runt hälften av alla gästnätter säljs under cupen, så det blir trångt inne på området under helgen, men de flesta som kommer hit då har varit här tidigare och vet om att det blir trångt.

Intresset för Björkåkrabadets camping i Åseda var 2012 svalare än vanligt, men även där går man en positiv säsong till mötes.

– Jag är inte ansvarig för campingen men vad jag har förstått så har det gått bättre än förra året, säger Anders Vallentin i Åseda IF som driver verksamheten.

David Alin
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.