C vill ha ny förskola i Åsedas norra del

Nu sätter centern ned foten och slår fast att det behövs en ny förskola i Åseda och att det vore bra att bygga den i Olofsgatans förlängning.
Uppvidinge • Publicerad 2 augusti 2012

Under flera års tid har det diskuterats om det behövs en ny förskola i Åseda och var den i så fall ska ligga.

Från föräldrahåll har man hela tiden talat sig varm för ett nybygge i anslutning till skogen, vid Olofsgatans förlängning, det vill säga i norra delen av samhället. Från politiskt håll har andra förslag också lagts fram, exempelvis en ombyggnad av gamla sjukhemmet, vid Olofsgården. Där skulle förskolan ligga nära skolan men längre från skogen och från föräldrahåll har det möts av protester.

Nu har centeravdelningen i Åseda med ordföranden Ingemar Hugosson i spetsen satt ned foten och slagit fast att en ny förskola ska ligga i norra delen av samhället och inte någon annanstans.

Centeravdelningen konstaterar också att det behövs ytterligare en avdelning i Åseda redan från och med 2013, och gör med hjälp av en befolkningsstatistik bedömningen att det kommer att vara lika stort behov av barnomsorg i Åseda om tjugo år som det är i dag.

Ett alternativ till att etablera en helt ny förskola kunde vara att bygga ut någon av de befintliga, men centeravdelningen anser att det ur såväl närhetssynpunkt som pedagogisk synpunkt är bättre att bygga nytt.

Rent konkret innebär det att man vill ha en ny förskola med fyra avdelningar i norra delen av Åseda.

Samtidigt vill centeravdelningen att Gläntans mögelskadade och äldsta avdelningar bör rivas och ersättas med nya byggnader. Man anser att lokaliseringen är bra men att tillfälliga baracklösningar inte är någon bra lösning.

Centeravdelningen bygger sina åsikter på intervjuer med föräldrar och samtal med barnomsorgspersonal.

Stewe Jonsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.