Annons

Catering blir ny verksamhet

Lanthandeln i Näshult lever vidare. Vid årsskiftet kommer en ny innehavare som också ska driva cateringverksamhet.
Uppvidinge • Publicerad 15 oktober 2012
Lanthandeln i Näshult får nya ägare vid årsskiftet och de ska också driva cateringverksamhet i lokalerna.
Lanthandeln i Näshult får nya ägare vid årsskiftet och de ska också driva cateringverksamhet i lokalerna.Foto: Stewe Jonsson

Butiksdöden har slagit hårt mot den småländska landsbygden. Ort efter ort har blivit av med sin butik. Men det finns också undantag. Ett sådant är Näshult, byn norr om Åseda med endast ett par hundra invånare.

Sedan 2005 drivs butiken av Monica Högberg, som nu beslutat att upphöra.

Annons

Men fastighetsägaren, den ekonomiska föreningen Bo Ung, har lyckats hitta en efterträdare.

– Vid årsskiftet tar Mats och Sara Nordlund över. De har nyligen byggt hus utanför Näshult och ska driva både lanthandeln och en cateringverksamhet, förklarar den ekonomiska föreningens kassör Karleric Andersson.

– I bygden ser vi det här som något mycket positivt, att vi får en cateringverksamhet hit. Vi har ju en fin bygdegård och en cateringverksamhet underlättar för verksamheten där, som kalas, begravningar, bröllop med mera.

Bo Ung, som ursprungligen bildades för att bygga och hyra ut lägenheter till ungdomar, äger butiksfastigheten. Den rymmer också en bostadslägenhet som är uthyrd.

För att möjliggöra den nya inriktningen mot catering, kommer Bo Ung att bygga om butikens kök.

– Det blir en investering vi måste göra. Jag hoppas att vi kan få bidrag från EU:s landsbygdsprogram som ska utveckla kommersiell service på landsbygden, säger Karl-Eric Andersson.

Stewe Jonsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons