Centrumkyrkan fortsätter med ungdomskvällar

I våras sa kommunen upp avtalet med Centrumkyrkans fritidsgård. Hade inte Centrumkyrkan på eget initiativ fortsatt med ungdomskvällar hade Lenhovda nu stått utan fritidsgårdsverksamhet, eftersom någon ersättning inte är klar.
Uppvidinge • Publicerad 23 augusti 2012

– Vi fortsätter med våra ungdomskvällar varje fredag. Vi har inte bestämt riktigt vad det ska heta, men det kanske blir Träffpunkt, förklarar Arne Carlsson i Centrumkyrkans ledning.

Till ungdomsverksamhet utgår kommunalt aktivitetsstöd, och det kan Centrumkyrkan söka för sina ungdomskvällar. Men något fast bidrag för fritidsgårdsverksamhet är alltså inte att räkna med.

Fritidsgården i Lenhovda var billig för kommunen, eftersom ersättningen inte hade justerats sedan starten 1991.

– Det stod att verksamheten varje år skulle utvärderas och justeras prismässigt, men det blev aldrig gjort. Så vi hade 17 000 kronor per termin i ersättning medan övriga i kommunen hade 34 000, konstaterar Arne Carlsson.

När kommunen i våras sa upp avtalet var det för att skapa en bredare föreningsanslutning till verksamheten, med Lenhovda IF som motor.

– Vi har fått höra att kommunen vill att vi ska driva en fritidsgård men vi väntar på ett möte med kommunen, säger Lenhovda IF:s förre ordförande Sophie Palm, som har uppdraget att vara kontaktperson i ärendet.

Från kommunens sida väntar man på att Lenhovda IF ska höra av sig.

– LIF har fått ett förslag till avtal. Vi väntar på att de ska höra av sig, säger kommunens kultur- och fritidschef Annika Persson.

Inte heller i Norrhult finns i dag en kommunalt understödd fritidsgård. Norrhults BK har sagt upp avtalet och förhoppningen är nu att några föreningar ska åta sig driften gemensamt.

– Det ska bli ett föreningsmöte i Folkets hus. Initiativet ligger hos föreningarna, konstaterar Annika Persson.

Stewe Jonsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.