Annons

De första syriska anhöriga på plats

Kommunen lyckades hitta en lägenhet åt den första återförenade syriska familjen. När kvinnan och de fyra barnen anlände i måndags väntade en lägenhet i Klavreström på dem och maken.
Uppvidinge • Publicerad 18 oktober 2012
Thomas Lindberg (C), ordförande i socialnämnden.
Thomas Lindberg (C), ordförande i socialnämnden.Foto: 

Det blev en ”mjukstart” för kommunen, när fem syrier i måndags anlände efter att ha fått sin anhöriginvandring godkänd. Mannen i familjen fanns sedan tidigare på asylmottagningen i Lenhovda.

– Genom Uppvidingehus fick vi tag på en ledig lägenhet i Klavreström, förklarar Thomas Lindberg, centerpartistisk ordförande i socialnämnden.

Annons

– Så nu är familjen återförenad, det är skönt.

Som Smålandsposten tidigare har berättat råder det stor brist på tomma lägenheter i kommunen. Därför lär det bli problem framöver.

– Det kan bli 50 syrier till, det kan bli 200. Vi vet inte. Men klart är att det finns många syrier på asylmottagningen, som lär få stanna och som naturligtvis vill att de anhöriga kommer efter. Det är ju en hemsk situation som råder där nere, suckar han.

Som Smålandsposten tidigare har berättat tvingas Migrationsverket nu tilllåta invandring av anhöriga till flyktingar som fått uppehållstillstånd men som ännu inte hunnit få en kommunplacering. Därför har inte Uppvidinge kommun inte kunnat planera mottagandet.

Stewe Jonsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons