Elgestam (S) lämnar riksdagen

Carina Adolfsson Elgestam (S) kommer att sluta som riksdagsledamot inför nästa mandatperiod, för att hinna göra något annat före pensionen och för att kunna vara en resurs för ett barnbarn med en kronisk sjukdom.
Uppvidinge • Publicerad 13 augusti 2013
Carina Adolfsson Elgestam har bestämt sig för att fyra mandatperioder i riksdagen får vara nog.
Carina Adolfsson Elgestam har bestämt sig för att fyra mandatperioder i riksdagen får vara nog.Foto: Privat

– Jag har inte tröttnat på uppdraget, det är roligt och stimulerande. Men skulle jag kandidera en mandatperiod till och sitta kvar så innebär det att jag får fortsätta med politiken till dess jag går i pension. Ska jag göra något annat så är det läge att göra det nu när jag har tio år till pensionen, säger hon.

Carina Adolfsson Elgestam tog klivet från Elitfönsters fabriksgolv till riksdagen 1998. Efter fyra mandatperioder kommer hon alltså att lämna uppdraget.

Jobbet på Elitfönster har hon kvar.

– Jobbet väntar på mig där, men jag är kanske inte så säker på att det är det jag vill göra, säger hon och fortsätter:

– Jag började ju arbeta när jag var 16 år. Det är kanske läge för mig att satsa på en utbildning.

Familjeskäl har spelat in när hon fattat det beslut, som hon beskriver som stort och svårt.

– Dels är min man Per pensionär numera. Dels har vi ett barnbarn i Malmö som har en allvarlig kronisk sjukdom. Det är lite lättare om man har en vanlig sysselsättning att kunna komma loss och åka ner till Malmö när det krisar än när man är riksdagsledamot, säger hon.

Om hon ska lämna politiken helt eller fortsätta jobba på hemmaplan, vet hon inte.

– Jag vet inte om någon vill ha mig, skrattar hon.

Innan Carina Adolfsson Elgestam blev riksdagsledamot var hon hårt engagerad i den lokala­ politiken som bland annat ledamot av kommunfullmäktige och ordförande i miljö- och hälso­skyddsnämnden och Uppvidinge­hus.

Uppdraget i Uppvidingehus hade hon kvar även efter det att hon fick en plats i riksdagen.

– Jag var ordförande så länge mitt parti var i majoritet. Som ordförande är det lättare att styra sammanträdesdatum så att ett lokalt uppdrag går att kombinera med riksdagsarbete, förklarar hon.

Som riksdagsledamot har Carina Adolfson Elgestam varit flitig med motioner och interpellationer.

– Jag känner nog att jag kunnat påverka både när vi var i majoritet och i opposition. Exempelvis var det efter en inter­pellation från mig som Annie Lööf tillsatte en arbetsgrupp för glasriket, konstaterar hon.

Stewe Jonsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.