Annons

Elitfönster vill inte sanera Åsedahus fabriksområde

Elitfönster AB vill inte ta ansvar för saneringen av gamla Åsedahus fabriksområdet i Åseda. Det skriver företaget i ett brev till länsstyrelsen.
Uppvidinge • Publicerad 4 mars 2011

Att Elitfönster i Lenhovda överhuvudtaget kan kopplas samman med saneringsbehov i Åseda, beror på att Elitfönster 1997 fusionerades med Lenhovda Snickerifabrik AB, som en gång i tiden hette AB Åsedahus.

Elitfönster i sig har aldrig bedrivit någon verksamhet i Åseda, och det bolag som i dag heter Elitfönster är juridiskt sett ett helt annat bolag än det som en gång hette Åsedahus.

Annons

På Åsedahus fabriksområde har det förekommit impregneringsverksamhet, men när denna verksamhet pågick tycks vara svårt att bringa klarhet i.

-Den enda dokumentation vi kan hitta är ett kommunalt föreläggande 1982 när det gällde doppningsverksamhet. Men då handlade det om ett helt annat Åsedahus. Visserligen med samma namn men med annat organisationsnummer, förklarar advokat Magnus Berg, som företräder Elitfönster.

Elitfönster lämnade, enligt Magnus Berg, en redovisning till länsstyrelsen 2007. Nu har länsstyrelsen hört av sig med frågan om Elitfönster kan tänka sig att bekosta en undersökning av marken, men till det säger man alltså nej.

Enligt den kartläggning som Magnus Berg gjort är det detta historiska skeende som kopplar samman Elitfönster med Åsedahus:

? 1939 grundas AB Åsedahus.

??1982 byter företaget namn till Elit-Snickeri AB och verksamheten bedrivs då i Lenhovda.

??1989 byter företaget namn till Elit-Fönster AB.

??1992 byter företaget namn till Elitfönster AB.

??1996 Byter företaget namn till Lenhovda Snickerifabrik AB

??1997 fusioneras Lenhovda Snickerifabrik med ett nytt Elitfönster AB. Det företag som blir följden av fusioneringen heter Elitfönster AB och har ett annat organisationsnummer än gamla AB Åsedahus. Det är alltså inte samma företag längre.

Stewe Jonsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons