Få lånar elmätare trots enkel tillgång

Som ett led i kommunens miljöarbete kan du låna hem en elmätare på biblioteken i Uppvidinge. Men än är det få som upptäckt möjligheten.
Uppvidinge • Publicerad 26 juli 2010
så ser den ut Än så länge är det få personer som upptäckt möjligheten att låna med sig en elmätare hem. Foto: Patrik Rosell
så ser den ut Än så länge är det få personer som upptäckt möjligheten att låna med sig en elmätare hem. Foto: Patrik RosellFoto: Patrik Rosell

Med ditt vanliga lånekort kan du sedan ett tag tillbaka på kommunens alla bibliotek låna en elmätare för att se hur mycket ström olika apparater hemma förbrukar. Det är de tre energi- och klimatrådgivarna i kommunen som tagit initiativ till detta.

– Vi vill att människor ska kunna få en uppfattning om hur mycket energi det går åt för till exempel deras vitvaror, säger Kim Granquist, en av initiativtagarna.

På biblioteket i Åseda tycker personalen att idén är bra, men än är det få kommuninvånare som upptäckt möjligheten att låna en mätare.

– Hittills är det kanske fem personer som lånat den, säger bibliotekarien Carina Ahlström.

I två veckor får låntagaren ha mätaren hemma.

– Så länge folk lånar den och så länge biblioteken vill ha den fortsätter vi med detta, säger Kim Granquist.

Patrik Rosell
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.