Familj flyttar för att slippa vite

Uppvidinge kommun ville tvinga föräldrarna att skicka den elöverkänsliga eleven till den sanerade skolmiljön och hotade med vite. Nu flyttar föräldrarna barnet till grannkommunen för att slippa.
Uppvidinge • Publicerad 15 augusti 2012

Föräldrarna hoppas nu att Vetlanda kommun ska vara mer tillmötesgående än Uppvidinge kommun varit, i deras ögon.

– Vi blir nu tvingade att söka oss till en kommun som förhoppningsvis följer skollagen, förklarar de för Uppvidinge kommun.

För att göra en skolgång möjlig för det elöverkänsliga barnet elsanerade Uppvidinge kommun ett klassrum. Men föräldrarna ansåg att det inte var tillräckligt, och bad istället att barnet skulle få slippa skolplikten. Uppvidinge kommun beslöt att inte säga ja till det kravet utan att istället tvinga eleven till skolan genom vite, det vill säga en form av straffavgift. När kommunens beslut överklagades av föräldrarna fick kommunen stöd av förvaltningsrätten som avslog föräldrarnas överklagan.

Barn- och utbildningsnämnden gick efter beslutet vidare med en ansökan om ett vite på 150 kronor per förälder och dag, om eleven inte kommer till skolan. Inför detta hot har föräldrarna nu valt att folkbokföra eleven i grannkommunen Vetlanda, där de hoppas på ett i deras ögon bättre bemötande.

Barn och utbildningsnämndens ordförande Torbjörn Gustafsson (C) beklagar den uppkomna situationen, men tycker inte att Uppvidinge kommun gjort något fel.

– Jag tycker inte att det här är ett misslyckande från vår sida. Vi har gjort vad som krävs och lite mer därtill när det gäller den här elevens skolgång.

Hade inte hemundervisning kunnat vara ett alternativ?

– Det hade det, om vår personal hade fått undervisa eleven. Personalen har fått komma hem till familjen och träffa eleven, men inte fått undervisa. Undervisningen skulle gå genom mamman.

Eleven har inte gått i skolan överhuvudtaget så här långt, och därmed missat fyra läsår.

– Eleven har varit bosatt i Vetlanda tidigare och då var Vetlanda kommun framme vid ungefär samma beslut som vi tog i våras. Jag hoppas bara för elevens skull att Vetlanda kommun kan lösa undervisningsbehoven den här gången så att inte tiden rinner iväg ytterligare, säger Torbjörn Gustafsson och fortsätter:

– Det här är ett väldigt jobbigt fall att hantera, men skollagen är ganska tydlig med att man inte får släppa sådana här fall. Men måste göra allt man kan för att få barnen till skolan.

Vi har utan resultat sökt familjen för en kommentar.

Stewe Jonsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.