Annons

Flera företag i Alstermo behöver mer industrimark

En ny detaljplan har upprättats för att skapa förutsättningar för AMO Kabel att bygga ut i Alstermo. Kommunen arbetar nu med ett nytt planförslag på orten, som ska ge mer industrimark åt företagen.
Uppvidinge • Publicerad 25 februari 2014

När miljö- och byggnadsnämnden sammanträdde­ förra veckan antogs en detaljplan för ett område som ligger i Alstermos västra del och som gör det möjligt för AMO Kabel att expandera. Utökningen är på 30 hektar och ligger sydväst om samhället, och ansluter till Kabel­vägen. AMO Kabel har byggt ut ett antal gånger under senare år. Några byggplaner i nuläget har inte bolaget, enligt koncernchef Jan Blad.

– Men vi har byggt ut till vår gräns i?dag och kan inte bygga mer utan en planändring, så den nya planen är till för framtida behov.

Annons

Men det är fler företag i Alstermo som är trångbodda. Ett av dem är Alstermo Entreprenad som har behov av en större fastighet och under­söker möjligheterna att bygga. Företaget bygger vägar och tomter både inom skogsnäringen och inom industrin och har nio anställda. I?dag finns de i de mer centrala delarna av samhället och har ingen möjlighet att växa.

– Vi har en tomt som köptes 1986, sedan dess har företaget utvecklats och vi får inte riktigt plats, berättar Annika Johansson, på företaget.

På uppdrag från miljö- och byggnadsnämnden har ett nytt planarbete nu påbörjats för ett annat område i Alstermo och där kan det bli aktuellt med en fastighet för Alstermo Entreprenad i framtiden. Området ligger i den sydöstra delen av samhället, där bland andra företaget Svab har sina lokaler. Detaljplanen för området i?dag utgör 10 hektar och med den nya planen kommer industriområdet att utökas med ytterligare 10 hektar. Marken består till större delen av naturmark som inte tidigare varit detaljplanerad.

Ett förslag är att även miljöstationen i Alstermo ska flyttas till detta om­råde. Miljöstationens nuvarande placering mellan affären och Norr­gatan har en längre tid kritiserats. Bland annat har bostadsrättsföreningen velat ha en flytt, eftersom de anser att skräp blåser in från miljöstationen till fastigheten.

Lillian Petrovski
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons