Förskingrade 104 000 från ideell förening

Över 100 000 kronor har förskingrats från en ideell förening i Uppvidinge kommun. Polisen inledde under måndagen en förundersökning om förskingring.
Uppvidinge • Publicerad 1 februari 2011

-Vad vi hittills har upptäckt så är det 104 000 kronor. Men det är inte säkert att det räcker. Beloppet kan bli ännu högre, säger en av föreningens styrelseledamöter.

Det är föreningens kassör som misstänks ligga bakom förskingringen och på en direkt fråga från den övriga föreningsledningen valde han att erkänna.

-Men han vet väl inte riktigt själv hur mycket pengar det handlar om. Revisorerna ska snart inleda sin granskning och varenda verifikation måste gås igenom.

I förra veckan upptäcktes att bokföringen inte stämde. Men till en början trodde övriga i styrelsen att det hela var ett misstag – en felbokning.

Men när bankkontot kontrollerades visade det sig att kassören systematiskt fört över pengar från föreningens konto till sitt privata. Överföringarna har gjorts via nätet och dessutom har mannen stoppat intäkterna från annan verksamhet direkt i egen ficka.

-Det första tillfället då det försvann pengar var någon gång i somras. Det inträffade är väldigt tragiskt och han har sagt att han ska vara behjälplig med att reda ut det här.

En stor del av gårdagen ägnade föreningen åt att ringa runt till fordringsägare som inte fått sina pengar. Fordringsägarna hade förståelse för föreningens hastigt uppkomna bekymmer och förlängde tidsfristen med betalningarna.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.