Annons

Fotografen vittnade om mannens telefonsamtal

När den misstänkte flickmördaren ringde fotografen strax före klockan 16 den 19 augusti var Johanna Gurgu sannolikt redan strypt.
Men mannen visade ingenting. Han var upprymd och ville prata om nästa dags modellfotograferingar med andra tjejer.
Uppvidinge • Publicerad 11 mars 2011

– Han lät väldigt glad och sa att han och Johanna var i Kalmar, berättade fotografen när mordrätte­gången efter dramat i Norrhult fortsatte under torsdagen.

Fotografen svarade be- stämt på frågorna. Hon var säker på vad som hände så länge hon var med den aktuella dagen och vid de efterföljande telefonsamtalen. Direkt när hon fick reda på att 17-åriga Johanna Gurgu dött gjorde hon minnesanteckningar.

Annons

Vid ett nytt telefonsamtal klockan 18 den aktuella augustikvällen var 37-åringen fortfarande lugn. En och en halv timme senare greps han av polis i en bil i Vetlandatrakten sedan han dumpat flickans döda kropp i skogen.

– Men under dagen växlande han i humör, framhöll vittnet och sa att mannen gav stränga anvisningar till Johanna Gurgu om hur hon skulle posera vid modellfotograferingen utanför Teleborgs slott.

Det förbryllade vittnet eftersom hon tyckte att 17-åringen var lika skicklig vid den här fotograferingen som vid den första ett par tidigare.

Vittnet berättade att hon tidigare fotograferat några andra tjejer, men även 37-åringen, på uppdrag av honom. Men något ytterligare samarbete med modellerna blev det inte för mannen någon enda gång.

– Deras kontakter avbröts alltid. NN (37-åringen) sa antingen att tjejerna var konstiga eller att de inte blev tillräckligt bra på bild.

Men vittnet tillade att det var tjejerna som upplevde mannen som oproffsig.

Flera av 37-åringens grannar i Norrhult vittnade om sina iakttagelser vid fastigheten den 19 augusti. Däremot avstod hans pappa från att vittna. I dag fortsätter rättegången med vittnesmål från andra släktingar till den mordmisstänkte.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons