Glaset i Lindshammar lever vidare

På tisdagen blev det klart. Glasproduktionen vid Lindshammars glasbruk lever vidare i åtminstone tio år.
– Det är jätteroligt att någon vågar satsa här, säger glasblåsaren Micael Segerberg.
Uppvidinge • Publicerad 20 juli 2010
Från vänster: Magnus Lövkvist och Micael Segerberg.
Från vänster: Magnus Lövkvist och Micael Segerberg.Foto: Patrik Rosell

Det är långsiktighet han vill ha, Magnus Lövkvist, ny ägare av fastigheterna och området kring glasbruket i Lindshammar.

– Jag skriver inte kortare kontrakt än fem eller tio år, säger han.

Och på tisdagen skrevs just ett sådant kontrakt. I tio framöver är det Micael Segerberg som ombesörjer glasproduktionen i Lindshammar. Och han är nöjd:

– Utan glaset är Lindshammar ingenting. Nu kan jag också satsa långsiktigt på det här, säger han.

Kontraktet innebär att Micael Segerberg utökar sin produktion och att kommunens invånare kan räkna med att det blir glasblåsning på orten i minst tio år till.

Magnus Lövkvist har i närmare tre år haft tankar på att köpa området kring bruket. Men det var först i fredags som affären blev klar. Sedan några veckor tillbaka har han dock drivit gatuköket Grillen, som ligger ett par hundra meter från bruket, tillsammans med sin familj. Det har han sett som ett steg att lära känna området. Att köpet blev av just nu beror på omständigheterna, menar han.

– Min ambition är att göra bygden mer levande. Jag vill göra samhället mer aktivt och locka hit fler turister.

Hans avsikt är att ta in fler aktörer på området, men vilka det kan handla om vill han i nuläget inte berätta.

– Men de som finns här idag ska vara kvar.

Magnus Lövkvist berättar att glasblåsningen är viktig för orten och området, men framhåller även betydelsen av övriga delar av hantverksbyn som till exempel ljusstöpning.

Till nästa sommar räknar den nye ägaren att fler aktörer har etablerat sig på området. Hans ambition är att göra området och dess företag till en året-runt-verksamhet. Men satsningen handlar också om att renovera redan befintliga lokaler.

– Det är ju ganska fallfärdigt här på vissa ställen.

Men att han nu äger området här ser han som ett stort åtagande och ansvar gentemot Lindshammars invånare. Och dess omnejd. Magnus Lövkvist tror att hans satsningar inom de närmsta åren kan ge uppåt åtta nya arbetstillfällen.

Patrik Rosell
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.