Glasföretag åtalas för arbetsmiljöbrott

Glasföretaget GFAB Lindberg & Co åtalas för arbetsmiljöbrott och krävs på 200 000 kronor. Orsaken: en av deras anställda fick huvudet fastklämt i en maskin.
Uppvidinge • Publicerad 8 juli 2010

Det var i mars 2007 som en av GFAB Lindberg & Co anställda tog det ödesdigra beslutet att avlägsna ett klämskydd från företagets screentrycksmaskin, för att kunna genomföra en speciell provtryckning.

I oktober samma år hade säkerhetsutrustningen fortfarande inte skruvats tillbaka och när en annan anställd lutade sig in för att korrigera en plexiglasmall – började maskinen krossa hennes huvud.

Kvinnans käkar ”pressades ut” och innan hon lyckades slita sig loss hade en tand lossnat och ytterligare två tryckts upp i munnen. Skador som ledde till operation, allvarliga smärtor och ”svårighet vid matintag i över ett år”.

Nu, knappt tre år efter olyckan, väljer alltså åklagaren att åtala. Ett beslut som Lars Lindberg, vd för GFAB Lindberg & Co, bestrider:

– Det här är naturligtvis en mycket tråkig händelse, men det handlar trots allt om den mänskliga faktorn.

Han syftar på den detalj som alla inblandade verkar vara överens om: en annan anställd hade, på eget bevåg, monterat bort klämskyddet. Och det i direkt strid med företagets säkerhetsföreskrifter.

– Vi tycker att vi gör allt som står i vår makt, och ligger långt fram när det gäller säkerhet. Vi har bra rutiner och återkommande skyddsronder. Och så var det innan olyckan också, säger Lars Lindberg.

Men det faktum att en del av säkerhetsanordningen var bortskruvad upptäcktes aldrig och nu yrkar åklagaren alltså på företagsbot. En påföljd som skulle kunna kosta GFAB Lindberg & Co 200 000 kronor.

Simon Bynert
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.