Grus och betong bäddar för jämnare is i hallen

Schemat är tajt, men den 15 oktober ska Lenhovda ishall kunna tas i bruk efter en rejäl makeover.
Uppvidinge • Publicerad 13 augusti 2012
Omklädningsrummen börjar bli färdiga, men en hel del arbete återstår trots allt.
Omklädningsrummen börjar bli färdiga, men en hel del arbete återstår trots allt.Foto: 
ombyggnation Kassören Tommy Fransson sitter med i styrgruppen för renoveringen och ombyggnationen av ishallen.
ombyggnation Kassören Tommy Fransson sitter med i styrgruppen för renoveringen och ombyggnationen av ishallen.Foto: Stewe Jonsson
Under betongplattan kommer dessa slangar att ligga. Vid behov ska de föra ned värme i marken och motverka bestående tjäle, så kallad permafrost.:
Under betongplattan kommer dessa slangar att ligga. Vid behov ska de föra ned värme i marken och motverka bestående tjäle, så kallad permafrost.:Foto: 

Just nu ser ishallen mer ut som ett ridhus än en ishall. Sargen är bortplockad och ett sju centimeter tjockt lager grus har lagts ut över den gamla bädden. Men snart ska det se annorlunda ut.

Den 5 september gjuts betongplattan och den 15 oktober ska isen ligga blank.

– Just nu håller vi på med att plöja ned plastslang i gruset, med ett specialredskap vi konstruerat. Rören ska kunna transportera ned värme i marken om det behövs, det är för att förhindra tjäle som står kvar i marken från ena säsongen till den andra. Vi har konstaterat att vi inte har någon tjäle nu och att det inte ska vara någon risk i och med att vi har så långt uppehåll mellan säsongerna. Men det går ju inte att vänta och göra det här längre fram, så vi lägger i alla fall ned en slang, säger Tommy Fransson, kassör som sitter med i styrgruppen för projektet.

På onsdag ska arbetet med grusbädd och värmeslinga besiktigas av entreprenören som ska bygga den nya isbädden. Därefter ska isoleringsskivor, armeringsmattor i två nivåer samt kylslangen läggas ut innan det är dags för gjutning.

– Plattan gjuts den 5 september, det handlar om 210 kubikmeter betong, berättar Tommy Fransson.

Innan den kan tas i bruk och kylas ned måste betongplattan vila i 28 dygn.

– Vi får väl försöka komma intill i Åseda och träna med vårt A-lag till dess vi har is här hemma, säger Tommy Fransson.

Totalt kostar det runt fem miljoner kronor att åstadkomma en ny isanläggning i hallen, en anläggning som ersätter den gamla från 1960-talet.

– Betongplattan kostar 800 000 kronor och den får vi i föreningen bekosta själva plus att vi får göra mycket arbete. Resten betalar Uppvidinge kommun, det är ju kommunen som äger hallen, säger Tommy Fransson.

Fördelen med en betongplatta är att hallen kan användas till arrangemang av olika slag under den tid då det inte är is i hallen. Exempelvis i samband med Bautafesten och Elitfönster Cup.

Den nya kylanläggningen tar vara på den värme som uppstår vid kylningen. Värmen används i en ny avfuktare och ventilationsanläggning, som ska se till att luften i hallen är torr och att temperaturen ligger på cirka fem grader. Tidigare har temperaturen legat på cirka noll grader.

Den nya isbädden är en av flera stora satsningar i Lenhovda ishall. Nästan klar är den stora träläktare och de omklädningsrum och förråd som byggts under det senaste året. En ny entré är också på gång.

– Entrén ska vara klar till hockeysäsongen, det är tanken. Omklädningsrummen prioriterar vi lite lägre nu, och vi har sagt att målet är att de är klara till fotbollsäsongen, förklarar Tommy Fransson.

Stewe Jonsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.