Annons

Han bytte slipsen och kavajen mot flanellskjortan - och levde i avskildhet i skogen under ett år

Boris Koehler lämnade både karriär och storstadslivet för att leva avskilt i skogen. Under ett år har han lärt sig spåra djur, jaga och leva i samklang med naturen.
– Varmvattenflaskan, pannlampan och min lilla radio är det jag haft mest nytta av, säger han.
Lenhovda • Publicerad 27 maj 2021 • Uppdaterad 8 september 2021
Det var inte lätt att nacka den första hönan, berättar Boris Koehler som varit vegetarian i 10 år. Men det har varit ett sätt att överleva av det som naturen ger. – Det här kan jag komma överens med att jag kan göra, men köpa industriellt framtaget kött, det kommer jag aldrig göra, säger han.
Det var inte lätt att nacka den första hönan, berättar Boris Koehler som varit vegetarian i 10 år. Men det har varit ett sätt att överleva av det som naturen ger. – Det här kan jag komma överens med att jag kan göra, men köpa industriellt framtaget kött, det kommer jag aldrig göra, säger han.Foto: Annika Niquet

För ett år sedan arbetade Boris Koehler som grafisk designer. Dagarna spenderade han på ett kontor i hemstaden Dortmund i centrala Tyskland. Ett välordnat liv med alla bekvämligheter, tryggt och inrutat. Men dragningen till vildmarken hade pockat på ett bra tag, berättar han.

– Jag var lockad av tanken att spendera tid ensam.

Annons

Intervjun sker på engelska. Några tyska ord slinker det in här och där. I tre år planerade Boris Koehler sin ”flykt” från vardagslivet.

– Min chef var skeptisk, och vi behövde hitta en lösning som passade firman bra, och att jag kunde ta ledigt, berättar han.

Äventyrsbilen, en rysk Lada Niva av äldre modell är en av de investeringar som bidragit till ett drägligt liv i avskildheten. Solpanelerna ger ström och bak i bilen laddar Boris både dator och telefon.
Äventyrsbilen, en rysk Lada Niva av äldre modell är en av de investeringar som bidragit till ett drägligt liv i avskildheten. Solpanelerna ger ström och bak i bilen laddar Boris både dator och telefon.Foto: Annika Niquet

Arbetsgivaren gick med på att sätta undan en del av lönen i en fond som bekostat äventyrsåret. Månadsbudgeten sattes till 1000 euro, runt 10 000 kronor, berättar Boris Koehler. Pengarna som arbetsgivaren satte av har också betalt en jägarexamen och inköp av en robust bil.

– Det mesta var månad går till drivmedel till bilen, säger han.

Bak i vad Boris kallar sin äventyrsbil, en rysk Lada Niva, finns ett uppladdningsbart batteri och på biltaket sitter en solpanel. Tillsammans försörjer de Boris dator och telefon med ström.

Scoutstugan ligger vackert vid sjön Sjöasjön. Sveaskog äger marken men de lät spara flera tallar i området när Centrumkyrkan i Lenhovda byggde stugan för 40 år sedan. Tallkronorna silar trivsamt solljuset längs stigen mot strandlinjen.

Boris pratar om köttätande växter i vattenbrynet som han sett slukar flugor som kommer för nära, och om hur han lärt sig spåra djur och jaga. I sjön finns det jätteskalbaggar. Under året har han gått på stigen många gånger, både dag och natt, ibland i mörker, ibland i månskenet. När det är mörkt aktiveras hörseln och skogens ljud som först verkade skrämmande har blivit bekanta och trygga.

– Sådana bilder, eller vyer som jag fått se här har jag bara sett i almanackor förut, och då är det photoshoppade bilder, här ser det precis likadant ut fast helt utan filter.

Idén att stanna i scouthuset under ett helt år kom efter att han medverkat vid ett av de årliga sommarlägren för båda tyska och svenska scouter. Boris Koehler frågade arrangörerna om han kunde få stanna kvar efter lägersäsongen mot att han reparerade och byggde vidare på faciliteterna.

När man hör Boris berätta om sitt liv i skogen är det lätt att dra paralleller till filmen Into the wild. Filmen bygger på den sanna berättelsen om Christopher McCandless som flyr samhällets alla krav för att leva ensam i en buss i Alaska, dessvärre klarar han sig inte. Boris Koehler är lyckosamt vid en god vigör efter ett helt år i avskildhet.

Under året har Boris Koehler deltagit i jaktlaget i och runt Hökhult, och det beskriver han har varit bland de bästa upplevelserna. – I Tyskland är man inte ett med naturen även om man är jägare. Det är en stor skillnad mot här i Sverige, här växer man upp med naturen och skogen på ett helt annat sätt. Jaktlaget har lärt mig enormt mycket, säger han.
Under året har Boris Koehler deltagit i jaktlaget i och runt Hökhult, och det beskriver han har varit bland de bästa upplevelserna. – I Tyskland är man inte ett med naturen även om man är jägare. Det är en stor skillnad mot här i Sverige, här växer man upp med naturen och skogen på ett helt annat sätt. Jaktlaget har lärt mig enormt mycket, säger han.Foto: Annika Niquet
Annons

– Det här året har gett mig frihet, säger Boris Koehler.

Särskilt den mentala friheten menar den tyske ensamvargen. Att veta att man kan klara sig på egen hand i tuffa lägen och göra saker som man aldrig förut gjort, eller trott sig göra ger en inre styrka. Det gäller att vara rädd om sig, att undvika att hugga sig i foten med yxan eller komma till skada ute på sjön som exempel. Ett helt nytt sätt att tänka för en kontorsmänniska, funderar Boris Koehler.

Han lämnade ett liv som vegetarian, klev över sin egen tröskel för att kunna döda djur för sin överlevnad. Redan i Tyskland tog han sin jägarexamen, men utan att någonsin fälla ett djur. I Sverige har höns och vildsvin stått på menyn många gånger.

– Att äta kött från affären det kommer jag aldrig att göra. Jag menar att ska jag äta kött ska jag ha klarat av att döda det och kunna ta hand om ett slaktat djur själv. Det var inte lätt i början, men nu har jag funnit ett sätt som är rätt för mig.

Han visar upp några harskinn som han ska sy pälsmössa av. Skillnaderna är stora, kanske till och med extremt stora, mellan storstadslivet i Dortmund och det avskalade livet i den timrade scoutstugan. Utöver bilbatteriet och solpanelen på Nivan, kompletterar två solpaneler på stugtaket för att klara det mest nödvändiga. Som ett kylskåp.

Ett 12 voltssystem är tillräckligt för att pumpa upp vatten till en stor och högt belägen tank. Höjden skapar sedan självtryck till utkastet nedanför. Varmvatten värms med ved, men för enkelhetens skull använder Boris en påse med duschstril för den personliga hygienen.

bild 1/17
Dekalen fick Boris för flera år sedan, den kommer från en svensk reklamkampanj. Orden har nu blivit ett motto att följa i livet.
Hönsen har gett ägg och kött, och även sällskap och någon att bry sig om.
– Äggen som de egna hönsen värper går inte att jämföra med traditionella ägg, säger Boris Koehler.
Att ta steget från att ha varit vegetarian i 10 år till att slakta höns var svårt berättar Boris.
Hönsen bidrar till sällskap i avskildheten.
Livet i scoutstugan har inneburit frihet. Att lita på sina förmågor och att ständigt lära sig hur naturen fungerar har främst varit mentalt utvecklande, förklarar Boris Koehler.
Bak i äventyrsbilen, en rysk Lada Niva, sitter ett uppladdningsbart batteri som laddas med hjälp av solen. Här laddas dator och telefon.
I det lilla släpet packade Boris Koehler alla saker han trodde han skulle behöva under sitt år i skogen, men väldigt få materiella ting har haft någon stor betydelse, berättar han.
En säck med duschstril är fullt tillräcklig för en femminutersdusch. Den fylls med vatten som värms upp i solen eller fylls på med veduppvärmt vatten.
Boris Koehler i uteköket vid scoutstugan där han spenderat ett år.
En stor del av matlagningen sker i kallröken, som Boris byggt under sin tid i scoutstugan.
Boris Koehler från Dortmund testade att leva ett år i skogen, i scoutstugan utanför Lenhovda.
Vid större kok har vedspisen fungerat väl, men scoutstugan är även utrustad med gasspis och gasugn för enklare matlagning än stora långkok.
Kylen drivs med 24-volt, och från solpanelerna på stugtaket.
Boris Koehler från Dortmund testade att leva ett år i avskildhet i scoutstugan utanför Lenhovda.
Varmvattenflaskan, pannlampan och radion har varit de tre saker Boris haft mest nytta av.
Pannlampan ger sken i mörkret men ger även fria händer.
Dekalen fick Boris för flera år sedan, den kommer från en svensk reklamkampanj. Orden har nu blivit ett motto att följa i livet.
Hönsen har gett ägg och kött, och även sällskap och någon att bry sig om.

– Antingen kan jag värma vatten och fylla på, eller låter jag solen värma. Det räcker för en femminutersdusch. Det behöver inte vara mer än så.

På morgonen innan intervjun hade en duvhök lyckats ta sig in i den nättäckta hönsgården. En av två tuppar fick se sig slagen och ligger död i en hink. Iklädd hjälm med visir försökte Boris rädda den andra tuppens liv som fortfarande försvarade sina hönor, och det gick bra för tuppen.

– It´s pure nature, säger Boris på engelska. Märkt av dramatiken illustrerar han med hjälmen på hur han gått emellan fåglarna med en kraftig gren.

Han har lagt fram en pannlampa, en värmeflaska och en liten batteridriven radio på ett bord. Det är de tre sakerna han har haft mest nytta av, berättar han. Värmeflaskan har varit gott att ha i sängen om frostnätterna. Den lilla gröna radion har skrålat på svenska och hållit sällskap och pannlampan har gett ledsyn efter solnedgången och fria händer att utföra allehanda saker med.

Annons

50 böcker ligger staplade i flyttkartonger tillsammans med andra saker som han trodde att han skulle behöva ha med sig. Det materiella visade sig ha en mycket liten betydelse och ligger fortfarande i lådorna.

– Jag har inte läst en enda av böckerna. Jag har helt enkelt inte haft tid. Det har inte funnits en enda minut att ha tråkigt på.

Bland farhågorna fanns att vinterns mörker och kyla eller skogens ljud skulle kännas alltför obehagliga att stå ut med. Samtidigt konstaterar han att stadslivet förmodligen bjuder på fler faror än rådjurens bröl.

Vid scoutstugan råder ”vildmark”, inget röjer att inom en mils radie finns civilisationen med trygghet som läkarvård, butiker och människor. Läget i Småland är en bra instegsmodell för att leva avskilt, konstaterar Boris.

På onsdag nästa vecka avslutas expeditionen ”bushcraftboogs” som också är Boris Instagramkonto, åtminstone för denna gång. Kontorslivet väntar om en månad.

Dekalen som sitter klistrad på bakrutan läses rättvänt i backspegeln. – Det har blivit att jag tittar i backspegeln och ständigt påminns om hur jag går vidare från här, berättar Boris Koehler.
Dekalen som sitter klistrad på bakrutan läses rättvänt i backspegeln. – Det har blivit att jag tittar i backspegeln och ständigt påminns om hur jag går vidare från här, berättar Boris Koehler.Foto: Annika Niquet

Boris öppnar Nivans dörr och visar med handen, "please seat”, säger han. I bakrutan sitter en flera år gammal dekal som udda nog kommer från Sverige och en dåtida reklamkampanj för skor. I backspegeln går det att läsa - Where do we go next? som sedermera blivit ett motto för Boris.

– Jag är inte klar. Detta är bara början. Nu åker jag hem och planerar nästa steg.

Ett steg är att starta någon slags organisation i syfte att hjälpa likasinnade, eller som Boris uttrycker det de som vill ”simplify the life”. Människor som strävar efter att förenkla livet och kanske inleda en ny bana eller bara ta en paus ett tag. Sedan vill han också släppa taget om något i det vanliga livet. Kanske blir det jobbet, säger han.

Här saknas innehåll

Annika NiquetSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons