Historiskt bra år för Profilgruppen

Profilgruppen gör sitt bästa år någonsin. Drivkraften och ambitionen har stärks i hela organisationen menar Vd:n. Med i framtidsplanerna finns investeringar för 230 miljoner kronor.
Åseda • Publicerad 6 februari 2018

Årsredovisningen för 2017 var det bästa i företagets historia - för andra året i rad. Vid förra årsredovisningen visade företaget även då ett historiskt starkt resultat.

Rörelseresultatet för 2017 ligger på 103 miljoner kronor och intäkterna gick upp 22 procent jämfört med förra året, från 1 132 till 1 382 miljoner kronor. Nettoresultatet ökade från 51,1 miljoner till 77,3 miljoner kronor. Företaget gjorde även ett starkt fjärde kvartal där intäkterna ökade med 20 procent jämfört med föregående år, från 306,8 miljoner kronor till 367,2. Intäktsökningen kommer främst från svenska kunder.

– Det fjärde kvartalets resultat är i nivå med föregående år, men när vi summerar året kan vi konstatera att det som helhet varit ett historiskt bra år för Profilgruppen. Vi har fortsatt våra framsteg inom många områden och ökat våra intäkter och lönsamhet. Utvecklingen stärker drivkraften och ambitionen i hela organisationen och vi kommer konsekvent fortsätta att utmana oss själva för att än bättre möta våra kunders behov och nå våra långsiktiga mål, säger Per Thorsell, vd och koncernchef i ett pressmeddelande.

Per Thorsell, vd på Profilgruppen.
Per Thorsell, vd på Profilgruppen.Foto: Arkiv

Styrelsen föreslår nu en utdelning om 4,50 kronor per aktier, då resultatet steg med 3,3 kronor, från 6,56 kronor till 9,86 kronor. Under hela 2017 producerade profilgruppen 29 800 ton aluminiumprofiler, föregående år stod de för knappt 26 000 ton. Under det fjärde kvartalet levererades cirka 7 850 ton aluminiumprofiler, en ökning med cirka 18 procent jämfört med förra året.

Företaget har också planer på att investera i en ny presslinje. Beslutet togs i juli förra året men för att det ska bli verklighet behöver företaget mer mark till sin fabrik. Den framtida investeringen beräknas uppgå till cirka 230 miljoner kronor. I summan räknas både maskiner och fastighetskostnader in och om planerna blir verklighet ska det öka kapaciteten med cirka 10 000 aluminiumprofiler årligen. Förutsättningarna för att det ska bli av är i så fall bland annat vad kostnaderna blir för marken. I nuläget pågår en förstudie och om alla förutsättningar uppfylls räknar styrelsen med att fatta ett beslut någon gång under året.

Profilgruppen var också det börsbolag som ökade allra mest i hela Kronobergs län under förra året. Det kan du läsa mer om här.

Charlotte StjernkvistSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.