I höst startar landsbygdssatsningen Närtrafik

I höst utökas servicen med kollektivtrafik på landsbygden i Uppvidinge kommun, när det blir aktuellt med Närtrafik. Det gör det möjligt att ta sig till samhällsservice med kollektivtrafik, trots att det inte går reguljära förbindelser.
UPPVIDINGE • Publicerad 7 september 2018

Närtrafik är en beställningstjänst som riktar sig till glesbygden och ökar servicen i områden där det saknas reguljär linjetrafik. Har man långt till en busshållplats kan man från och med senare i höst ringa och beställa en anslutningsbil, och bli hämtad utanför sin dörr. Det ska göra det lättare att kunna ta sig till hållplatser där man kan åka vidare, eller kan ta sig till platser där det finns samhällsservice.

Sven Sunesson (C) och Bengt-Göran Birgersson (C). Närtrafik är en fråga som Centern drivit.
Sven Sunesson (C) och Bengt-Göran Birgersson (C). Närtrafik är en fråga som Centern drivit.

– Grundtanken är att man ska kunna åka och handla eller ta sig till buss och tåg för att ta sig vidare, säger Sven Sunesson, gruppledare för Centerpartiet i Kronoberg och vice ordförande i Region Kronobergs trafiknämnd.

Det fungerar genom att nyttja befintliga resurser som skolskjutsar tiden mellan barnens skoltider, och att bilar som kör serviceresor kan ta med sig fler passagerare. Syftet är att öka möjligheten att man kan bo, och bo kvar, i den yttersta glesbygden.

– Det innebär en ökad social trygghet. Det gör att man kan bo kvar längre i sitt hem, vilket betyder väldigt mycket för många, säger Bengt-Göran Birgersson (C), som varit delaktig i att driva frågan.

Fram till dess att tjänsten är i gång önskar man att Uppvidingebor hjälper till och kartlägger behovet av vilka områden, och till vilka platser som skulle behövas täckas upp. Förslagen lämnar man till kommunens avdelning som hanterar infrastruktur.

I projektet samarbetar kommuner och länstrafiken, och har redan kommit i gång i tre av länets kommuner, Ljungby, Tingsryd och Alvesta. Nästa ut att få Närtrafik är förutom Uppvidinge, också Lessebo kommun. Kostnaden för resorna är vanlig zontaxa.

Annika NiquetSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.