Annons

Ingen skattesänkning när budgeten klubbades

Uppvidinge kommuns budget och verksamhetsplan för de kommande tre åren bjuder inte på några stora överraskningar, och inte heller någon skattesänkning.
- Jätteroligt att få vara med om en sån här grej, var kommunalrådet Åke Carlsons (C) kommentar efter att förslaget presenterats och senare klubbats i kommunfullmäktige i går kväll.
Uppvidinge • Publicerad 29 februari 2012

Åke Carlson konstaterade också att kommunen haft sin grekiska resa med ett antal år med underskott i budgeten i mitten på 2000-talet.

-Nu har vi en trygg budget och det finns utrymme för framtida satsningar.

Annons

Socialdemokraten Åke Axelsson höll med och var speciellt glad över det tilläggsanslag på en miljon kronor som ska användas till ökade föreningsanslag.

Han hade däremot synpunkter på investeringsbudgeten och varnade för att göra industriområdet Klarvik till en långbänk. Där behöver göras något redan 2012, konstaterade han och frågade om inte en del av investeringarna till barnomsorgen i Åseda kunde fördelas om.

Svaret från Åke Carlson blev att det nog kommer att påbörjas ett arbete i Klarvik under 2012, och att det troligtvis blir pengar över från barnomsorgen.

I budgetförslaget för 2013–2015 beräknas det bli ett positivt resultat med 18 miljoner kronor för de tre åren tillsammans. Men det förutsätter en oförändrad skattesats och bygger på en befolkningsminskning med 75 personer per år.

Under 2011 var befolkningsminskningen 28 personer i Uppvidinge men prognosen visar en minskning med 75 invånare årligen och det innebär att kommunens kostnader måste sänkas med tre miljoner kronor per år.

Budgetberedningen har fått i uppdrag att se över möjligheterna att sänka skatten med 20 öre under de kommande tre åren men har bedömt att det ekonomiska läget i Sverige och i omvärlden är för osäkert.

Barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden måste sänka sina kostnader.

Gymnasieskolan har höga kostnader och barn- och utbildningsnämnden får i uppdrag att utreda vad ”överkostnaden” beror på och att komma med förslag på åtgärder.

Barn- och utbildningsnämnden får också en miljon extra i år för att kunna slutföra ett antal påbörjade utbildningar inom Yrkesvux sedan de statliga bidragen minskat.

Kultur- och fritidsverksamhetens budget för 2012 ökas med en miljon kronor.

Lillian Petrovski

Lillian Petrovski
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons