Investeringar blir inte gjorda
Problemet är väl känt sedan tidigare, men så mycket tycks inte ha hänt. Och vid senaste kommunfullmäktigemötet satte Camilla Ymer (S) fingret på oförmågan att investera i enlighet med beslut.
– För 2008, 2009 och 2010 fanns 175 000 kronor avsatta för investeringar i lekparker, och den prognos som fanns för vart och ett av åren angav att detta skulle hinnas med till 100 procent. Men vid varje årsskifte låg det faktiska utfallet på noll procent, konstaterade hon.
Hon hade också tittat på prognoserna för de totala investeringarna under åren 2008-2011 och funnit att man enligt prognosen som lämnades under dessa år sa att man skulle hinna med 62 procent, men att man vid årsskiftet hade mäktat med 44 procent.
– Vad är det för vits med att lägga en investeringsbudget om besluten inte följs, frågade hon.
– Ja, vad ska man säga. Det är pinsamt, vi brister i genomförandekapacitet och håller en för låg takt i investeringarna, replikerade kommunalrådet Åke Carlson.
När han några dagar senare analyserar vad orsaken till den låga investeringstakten är, säger han så här:
– Väldigt konkret handlar det om att vi inte har kapacitet att göra upphandlingarna.
De största investeringarna ligger på Uppvidingehus, och där råder personalbrist, enligt Åke Carlson.
– Jag vet att en tjänst som byggnadsingenjör är utlyst men vi kanske också skulle behöva ha någon form av tillgällig projekttjänst.
Många kommunala investeringar hamnar hos tekniska kontoret, där inte heller kapaciteten räcker till.
– Det känns som att man börjar komma ifatt där, men fortfarande ligger man efter, säger Åke Carlson.
Kommunalrådet är angeläget om att det blir bra fart på investeringarna under 2013.
– Jag manar på allt vad jag kan. Det är bra på två sätt att investera nu i lågkonjunktur. Dels blir kostnaden troligen lägre för kommunen, dels kan vi rädda kvar jobb i kommunen, säger han och fortsätter:
– Jag har ingen avsikt att driva en återhållsam politik. Vi ska inte slösa men vi ska inte heller vara rädda för lågkonjunkturen.