Annons

Julstämning i Norrhults Folkets hus

De bästa musikerna i byn, en bred musikblandning och coola lokaler som rockar fett. Det var Anders Edins koncept när Lindas och gästmusiker bjöd på två julkonserter i helgen. Och fick stående ovationer.
Uppvidinge • Publicerad 9 december 2013
Foto: 
Lindas, förstärkta med Tre Herrar och gästartister, bjöd på julkonsert i Norrhults Folkets hus på lördagen. Foto: Urban NilssonJimmy Lönnetun, sång, Kent Lindgren, saxofon, och Janne Larsson, trummor.
Lindas, förstärkta med Tre Herrar och gästartister, bjöd på julkonsert i Norrhults Folkets hus på lördagen. Foto: Urban NilssonJimmy Lönnetun, sång, Kent Lindgren, saxofon, och Janne Larsson, trummor.Foto: 
Mattias Åberg agerade konferencier.
Mattias Åberg agerade konferencier.Foto: 
Sophie Gustafsson var en av gästvokalisterna på julkonserterna. I bakgrunden Lindas basist och kapellmästare Anders Edin.
Sophie Gustafsson var en av gästvokalisterna på julkonserterna. I bakgrunden Lindas basist och kapellmästare Anders Edin.Foto: 
Sophie Gustafsson, Jimmy Lönnetun, Linda Edin och Markus Kroon sjöng allt från traditionella julsånger till rock.
Sophie Gustafsson, Jimmy Lönnetun, Linda Edin och Markus Kroon sjöng allt från traditionella julsånger till rock.Foto: 

130 personer lockades till Norrhults Folkets hus när Lindas, förstärkta med Tre herrar och ett antal gästartister, bjöd på julkonsert i lördags. Och på söndagen gjorde man samma sak på glasbruket i Målerås.

Det var första gången man körde det här konceptet även om julshower inte är något nytt för dem, berättar Lindas kapellmästare Anders Edin.

Annons

– Vi har haft julshower i baren i Lenhovda i fyra år, men då äter och dricker­ folk samtidigt, och i?fjol gjorde vi samma grej i Alstermo. Men nu tyckte vi att det kunde vara roligt med en nykter publik som är mer fokuserad på musiken.

Med 23 år på nacken­ är Lindas ett rutinerat band. Man har bland annat haft flera båtspelningar, i?fjol spelade man en vecka på färjan Oslo–Fredrikshamn. Ett snällt coverband, lyder dagens beskrivning, även om man började som ett mer renodlat dansband.

– Det roliga med de här konserterna är att köra väldigt blandat på en och samma julkonsert. Andreas Bocelli, Celine Dion och rock’n’roll Christmas av Refreshments, nåt för alla, var tanken, säger Anders Edin.

När han inte är basist och kapellmästare i Lindas, jobbar han som försäljare på Horda Stans. Bland de övriga musikerna finns ytterligare försäljare, en konstruktör, studerande, vanliga arbetare, någon egenföretagare, en lastbilschaufför och en musiklärare.

– Jenny Gunnarsson har gått på Stockholms musikpedagogiska institut och Markus Kroon i Tre Herrar är operautbildad, så vi är helt enkelt musikeliten från byn. Det är ju inte bara folk man plockat ihop, utan kunniga människor. Vi försöker hålla rätt hög musikalisk kvalitet.

Byn?

– Vi är från alla orter i Uppvidinge. Utom Åseda. He he, de platsar inte.

När storbandet var ihoppusslat gällde det att hitta lämpliga konsert­lokaler.

– Jag letade coola lokaler. Det gällde att hitta de där gamla fina lokalerna där det passar med en julshow, det var så jag tänkte.­ Folkets hus i Norrhult rockar ju fett liksom. Bara lukten här. Stämningen sitter i väggarna, det är halva grejen. Sen pyntade de med en julbock och lite haderittan, då blir man ju på bra humör. Sådana här lokaler är förknippade med musik så det är kul att köra vidare i samma tradition. Och sedan en glashytta, det är tvära kast.

Att göra något extra på vischan var en annan medveten tanke.

Annons

– Man ska inte behöva åka sju mil till staden för att gå på underhållning, de kan åka andra hållet i?stället, tänkte jag.

Anders Edin var väldigt nöjd efter konserten i Norrhult och är ganska säker på att det blir något liknande även nästa år.

– Ja, det brukar ju alltid bli något i juletider.

Men närmast framöver har Lindas inget inbokat.

– Trillar något framför fötterna på oss, då tar vi det. Det är lite så.

Bo Ströberg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons