Annons

Kommunalrådet kritiskt till neddragningarna

Även kommunalrådet Åke Carlson (c) är kritisk till skolans neddragningar på elevassistentsidan.
– Det blir ingen bra verksamhet när det blir så här hoppigt med resurserna, säger han.
Uppvidinge • Publicerad 8 juni 2010

På såväl Älghultsskolan som Åsedaskolan ska flera elevassistentjänster bort, som en besparingsåtgärd.

– En hel del av tjänsterna kommer ju sedan att återbesättas igen under nästa år. Jag är väldigt irriterad över att det blir så här hoppigt, säger Åke Carlson.

Annons

Han konstaterar att verksamheten för barn med särskilda behov kostat mer än vad barn- och utbildningsnämnden begärde i budgeten inför 2010.

– Nämnden ville ha 4,3 miljoner kronor. I budgeten blev det till slut 3,8 miljoner, men sedan jag tillträtt som kommunalråd har man fått ytterligare 500 000 kronor, så för 2010 har barn- och utbildningsnämnden fått lika mycket som man ville ha. Problemet är att verksamheten har ökat i kostnader, säger Åke Carlson, och fortsätter:

– Under våren har kostnaden för verksamheten legat på en nivå som motsvarar en årskostnad på 6 miljoner kronor. Nu jobbar man hårt för att i september vara nere på en kostnadsnivå som motsvarar en årskostnad på 2,6 miljoner, allt för att kunna klara årets budget, säger Åke Carlson.

I 2011 års kommunala budget har barn- och utbildningsnämnden åter 3,8 miljoner för barn med särskilda behov.

– Barn- och utbildningsnämndens totala budget går inte att öka, men jag är öppen för att man disponerar om inom sin budget. För jag kan nog tycka, när jag tittar på länets kommuner i övrigt, att 3,8 miljoner är för lite, säger Åke Carlson.

Att barn- och utbildningsnämnden borde kunna omprioritera i sin budget, är kommunalrådet övertygad om.

– Vi har höga kostnader för skolan i vår kommun. Under fjolåret var snittkostnaden i länet 71 000 kronor per elev och år, vi låg på 81 000. Och tittar vi på hur våra kostnader har ökat kan vi se att skolans kostnader i Uppvidinge har ökat med tolv procent under åren 2002-2009, medan de i riket i stort har ökat med åtta procent, säger Åke Carlson, som menar att pengarna därmed borde räcka.

Stewe Jonsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons