Kommunen letar efter ny vattentäkt

Vattentillgången i Lenhovda är inte tillräcklig. Nu har kommunen börjat se över möjligheten att hitta en ny vattentäkt.
Uppvidinge • Publicerad 8 mars 2012

Lenhovdaborna får i dag sitt vatten från fem bergborrade brunnar, runt 100 meter djupa. Dessa finns på tre olika ställen runtom Lenhovda.

Men när behoven blir extra stora, som sommartid när trädgårdar ska vattnas, räcker vattnet inte till. På samma sätt är det vid lindriga vattenläckor. Vid stora läckor, som den förra vintern, rinner så mycket vatten ut ur ledningsnätet att det inte går att täcka upp alldeles oavsett hur stor tillgången på råvatten är eftersom det också skulle krävas ett rejält överdimensionerat vattenverk för att kompensera läckaget.

Det vattenverk som finns i Lenhovda är dimensionerat för att klara extra stora behov, som exempelvis sommarbevattning. Men då räcker råvattnet inte till.

Men var hittar man mer vatten? Ja, att använda sjövatten är ett mycket avlägset alternativ, enligt kommunens tekniske chef Staffan Åberg.

– Ska vi få fram mer råvatten måste vi hitta en grundvattentäkt, säger han.

Att borra ytterligare en bergbrunn skulle kunna vara ett alternativ. Ett annat är att hitta grundvatten som ligger mer ytligt i sandiga marker.

– I såväl Norrhult, som Alstermo och Åseda har vi brunnar som är cirka tio meter djupa som vattentäkter, förklarar han.

Han tror att det kanske skulle gå att hitta en sådan råvattenkälla i området ned mot sjön Alstern, öster om Lenhovda.

– För många, många år sedan undersöktes saken och då visade det sig att det skulle finnas vatten där. Men vilken kapacitet en råvattenkälla där skulle kunna ha vet vi inte, säger Staffan Åberg.

I Lenhovda förbrukades under februari månad i snitt 430 kubikmeter kommunalt vatten per dygn.

Stewe Jonsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.