Annons

Kommunstyrelsen sa nej till rätt till heltid

Moderaterna i Uppvidinge vill att de anställda ska ha rätt till heltid. Men en tillfällig allians mellan Centern och Socialdemokraterna säger nej.
Uppvidinge • Publicerad 16 oktober 2012

Moderaterna har motionerat om att kommunen skyndsamt ska utreda och införa rätt till heltid för alla som jobbar inom kommunens olika verksamheter. Men kommunstyrelsen valde vid senaste mötet att säga nej.

Anledningen till att både Centern och Socialdemokraterna gick emot Moderaternas önskan:

Annons

– Vi har ett väl fungerande system här i kommunen, där alla anställda inom socialnämndens verksamheter och kostverksamheten en gång om året kan välja sin tjänstgöringsgrad, förklarar kommunalrådet Åke Carlson (C).

För skolpersonalen finns dock inte denna möjlighet.

–  De skrank som man satt upp mellan ämnesområden och mellan årskurser gör det mycket svårare där att öka sysselsättningsgraden där, säger Åke Carlson.

Möjligheten att välja sysselsättningsgrad en gång om året omfattas av ett kollektivavtal mellan kommunen och Kommunal. Av det beslutsförslag som tagits fram på tjänstemannanivå framgår att det bara är 27 procent av de anställda som gått upp till heltid.

Men i de fall heltid önskas även inom andra verksamheter försöker kommunen på olika sätt lösa situationen och i en del fall har det till och med handlat om samarbete med andra kommuner, men det är inte någon enkel lösning. Det har då handlat om verksamheter där det inte finns behov av eller medel till en utökning av tjänster.

–   På riksnivå kämpar man om ord, men vi är lite mer pragmatiska på den här nivån, konstaterar Åke Carlson om samsynen hos centerpartister och socialdemokrater.

Stewe Jonsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons