Annons

Kraftledningen till vindkraften byggs inte

Kraftledningen i Hageskruv, som skulle ta hand om den producerade elen från vindkraften i Uppvidinge, blir inte av. Tiden går ut och för få verk är tillstyrkta i kommunen för att kunna söka statliga pengar till utbyggnaden.
– Det här är ett mothugg, men vi ger inte upp, säger Dan Sandros, projektledare på Stena Renewable.
Uppvidinge • Publicerad 11 september 2014

Stamnätstationen och en ledning till det första vindkraftprojektet Tvinnesheda skulle kosta mellan 350 och 360 miljoner kronor. Den kostnaden vill ingen vindkraftsexploatör ensam ta på sig. Staten, genom Svenska Kraftnät, skulle därför ta den risken genom att låna ut pengar, förutsatt att kommunen har tillstyrkt tillräckligt många verk. Bolagen skulle därefter betala i takt med att de anslöt sig till ledningen. Idag är 134 verk tillstyrkta av kommunen men det är inte tillräckligt. Den planerade stamnätstationen på 500 megawatt motsvarar 175 byggda verk.

– Den här lösningen har vi därför fått överge, säger Dan Sandros. Vi tycker givetvis det är tråkigt för vi har egentligen uppfattat att vi i mångt och mycket är överens med kommunen men nu har det mer blivit ett spel inför valet.

Annons

Ledningen i Hageskruv skulle ha säkrat framtiden, konstaterar Sandros. Men Stena ger ändå inte upp hoppet om att få bygga vindkraft i Uppvidinge.

– Vi har inte kastat in handduken, vi har lagt ner mycket arbete på projekten och vi har erfarenheten från parken i Lemnhult. Därför ska vi undersöka andra möjligheter.

En tänkbar lösning, enligt Dan Sandros, är att koppla på sig på kraftstationen i Nybro. Det skulle i så fall innebära att det kan bli en kopplingspunkt i Hageskruv och på så sätt kan man följa befintliga ledningar utan att behöva bygga nya ledningsgator.

– Men då får vi bygga ut mer begränsat och vi vet inte än om det går att genomföra överhuvudtaget, det måste vi först undersöka. Framför allt går det tid, det kommer att innebära att vi förskjuter utbyggnaden ett par år i tiden. Vi hoppas kunna hitta en lösning men det är ovisst.

Lillian Petrovski
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons