Annons

Långdragen debatt om vindkraften i Uppvidinge

Debatten om vindkraftsparken i Tvinnesheda fortsatte på tisdagskvällen när kommunfullmäktige sammanträdde i Alstermo. Kommunstyrelsen har tidigare gett klartecken till etableringen, men upphävde senare beslutet och överlät frågan till ledamöterna i kommunfullmäktige.
Uppvidinge • Publicerad 30 mars 2011

Allmänhetens frågestund, som inledde mötet, ägnades, inte oväntat, åt vindkraftsetableringen. Sven-Olof Svensson i Tvinnesheda och Bengt Svensson i Ekhorva ville ha svar på frågor om hur kommunfullmäktiges ledamöter tyckte att vindkraftsbolaget skött samråd och kontakterna gentemot kommuninvånarna, men också varför kommunen vill tillstyrka en vindkraftspark, där bara två av de 50 verken ligger inom det område som är klassat som riksintresse. Den frågan ställde också Kennet Karlsson som bor i Fagraskruv, och bedömer att han kommer att se drygt 20 vindkraftverk från sitt hus.

Svaret de fick av kommunalrådet Åke Carlson (C) var att det beror på att det är bra vindläge i Uppvidinge, och också i områden utanför riksintresset och därför säger man inte nej till en etablering.

Annons

Bengt Svensson och Sven-Olof Svensson tyckte att ärendet skulle återremitteras för att fler frågor skulle kunna klargöras och efter det fatta beslut som bygger på ett mera genomarbetat beslutsunderlag som är belyst också från de närboendes sida. Åke Carlson svarade att ärendet är väl bearbetat och sedan tre år tillbaka, och tyckte därför inte att det är rimligt att skjuta på beslutet längre.

Socialdemokraten Åke Axelsson höll inte med om att ärendet är väl bearbetat.

– Jag tycker det är oerhört klantigt skött. Vi socialdemokrater är inte motståndare till vindkraft, men det skulle ha skötts på ett annat sätt, i en öppen dialog och med hänsyn till människor som bor här.

Åke Axelsson är också kritisk till varför kommunen låtit Stena hålla i alla kontakter med dem som bor i området.

– Kommunledningen skulle ha åkt ut och pratat med folk. Vi kan inte säga att vi vill ha inflyttning i kommunen, när vi genom vindkraften tvingar folk att flytta härifrån.

Trots att kommunstyrelsen redan har gett klartecken till byggnationen blev det en långdragen debatt i kommunfullmäktige. Vid tiden för tidningens pressläggning hade inget beslut tagits.

Lillian Petrovski
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons