Lokalt vill (S) ha kvar vetorätten

Socialdemokraterna har kongressbeslut på att jobba för att få bort det kommunala vindkraft-vetot. Men lokalt i Uppvidinge kan partiet tänka sig att använda vetot.
Uppvidinge • Publicerad 15 augusti 2013

Vid vårens kongress tog Socialdemokraterna beslut om att arbeta för olika satsningar på förnyelsebar energi, och det beslutet omfattade också ett nej till det kommunala vetot.

Socialdemokraterna har varit mot vetorätten sedan den infördes, partiet röstade nej i riksdagen när beslutet om vetot togs för några år sedan. Och vid tisdagskvällens vindkrafthearing i Åseda deklarerade riksdagsledamoten Carina Adolfsson Elgestam att detta är partiets officiella hållning.

Men lokalt tycker social­demokraterna att det är bra att vetorätten finns.

– När det är så många som vill bygga vindkraftparker som det är här i Uppvidinge är det bra att vetorätten finns, säger oppositionsrådet Peter Skoog Lindman (S).

Så här långt har socialdemokraterna inte varit frestade att före slå ett veto.

– Det är ju bara Stenas park som varit uppe för beslut och den ligger ju inom riksintresset för vindkraft. Men skulle det komma förslag på parker utanför riksintresset så kommer vi nog att säga nej. Vi har ju föreslagit att det endast är inom området som är klassat som riksintresse för vindkraft som etableringar ska kunna ske, säger Peter Skoog Lindman.

Carina Adolfsson Elgestam förklarar att det finns flera skäl till att (S) håller fast vid sitt motstånd mot ett kommunalt veto.

– Ett viktigt argument är rättssäkerheten. Ett företag som vill etablera sig ska inte vara beroende av om en kommunledning är för eller emot vindkraft. Ett annat argument är att all förnybar energi är viktig och en riksangelägenhet.

Stewe Jonsson

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.