Många vägskador på gatorna i Lenhovda

Trasig asfalt, lösa kantstenar och pollare som körts sönder förekommer på många ställen vid såväl infarten som på gatorna inne i samhället. Lenhovdaborna, som har sett skadorna hela våren och sommaren, frågar sig varför de inte lagas.
Uppvidinge • Publicerad 24 augusti 2013
Så här ser det ut vid de flesta avsmalningarna på Storgatan i Lenhovda.
Så här ser det ut vid de flesta avsmalningarna på Storgatan i Lenhovda.Foto: Lillian Petrovski

Flest skador är det vid de avsmalningar som gjorts för att sänka hastigheten på Storgatan, men också på andra gator i samhället ligger lösa kantstenar och det fattas stenar vid trottoarkanter. Förra hösten innan snön kom lagade Svevia de skador som fanns men i våras var det nya kantstenar lösa. Många Lenhovdabor har reagerat över att det ser fult ut och tycker att det borde ha kunnat åtgärdas innan sommaren.

Ingela Holgersson, en av dem som Smålandsposten pratat med, tror att Trafikverket måste tänka om när det gäller avsmalningarna, både vid väg 31 och i samhället.

– Antingen är de feldoserade eller kör folk ändå för fort.

Enligt Krister Lindkvist, produktionsledare på Svevia i Växjö, är det Trafikverket som har bestämt vilka slags farthinder som ska finnas och de är gjorda enligt deras normer.

Vad det beror på att det körs sönder så ofta i Lenhovda kan det, enligt Krister Lindkvist, finnas en rad orsaker till. Ett problem är plogningen på vintern som blir besvärlig när det är avsmalningar på vägen.

– Det stora problemet är vid väg 31, där körs farthindren sönder under hela året. Där har vi lagat fyra gånger i sommar hittills.

Han lovar att det självklart också ska lagas inne i samhället men förklarar att Svevia inte hunnit med det hittills.

– Vi vet om det och har inte glömt. Det är lite olika radier på de stenar som ska läggas dit och de måste beställas men vi ska laga det så fort vi kan.

Lillian Petrovski
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.