Annons

Mattias Karlsson (SD) polisanmäld för Facebook-bild

Riksdagsledamoten Mattias Karlsson (SD), från Norrhult Uppvidinge kommun, har polisanmälts för en bild han har publicerat på Facebook, uppger Aftonbladet.
Norrhult • Publicerad 4 oktober 2017
Mattias Karlsson, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna och boende i Norrhult i Uppvidinge kommun, i Kronobergs län.
Mattias Karlsson, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna och boende i Norrhult i Uppvidinge kommun, i Kronobergs län.Foto: Pontus Lundahl/TT

Det var på tisdagen som Mattias Karlsson publicerade en bild på Facebook. På bilden syns tre personer, med utländsk bakgrund, som tar en selfie tillsammans med en polis. Bilden är tagen i samband med nazistdemonstrationen i Göteborg i helgen.

I samband med att Mattias Karlsson publicerade bilden skrev han även en text där han påstår att personerna vistas i Sverige illegalt och att de borde utvisas. Han dra dessutom paralleller till den misstänkta gärningsman som genomförde ett terrordåd på Drottninggatan i Stockholm i våras.

Annons

Enligt Aftonbladet har publiceringen vållat stor debatt på sociala medier då personerna på bilden inte vistas illegalt i Sverige utan har permanenta uppehållstillstånd.

På onsdagen valde Amir Nabizadeh, som tagit bilden, att polisanmäla Mattias Karlsson för förtal och upphovsrättsbrott.

– När jag såg vad han hade gjort med min bild och att hans inlägg hade delats så mycket blev jag väldigt arg och ledsen. Han är en riksdagsledamot, och borde veta bättre än att göra såhär, säger Amir Nabizadeh till Aftonbladet.

– Brottsrubriceringarna är förtal och upphovsrättsbrott. Jag menar att Mattias Karlsson förtalar honom och Fatemeh i och med det här Facebook-inlägget. Syftet som jag ser det är att utsätta dem för andra personers missaktning genom att beskriva dem som illegala, vilket de inte är, säger hans advokat Emma Svensson till Aftonbladet.

Smålandsposten har varit i kontakt med Mattias Karlsson, men han avböjer att kommenterar och hänvisar i stället till ett nytt inlägg på Facebook, där han beklagar om personerna på bilden känt sig illa till mods och utpekade.

Efter att Aftonbladet först skrev om händelsen tog Mattias Karlsson bort den omdiskuterade bilden från Facebook.

Per JodeniusSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons